Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
24.08.2023 09:30

Komplexná rekonštrukcia kaštieľa a záhrady v Čunove je v záverečnej fáze


Snímka zdroj: (BSK).


Komplexná rekonštrukcia kaštieľa v bratislavskom Čunove, národnej kultúrnej pamiatky, je v záverečnej fáze. Vo finále je tiež revitalizácia záhrady. Pôvodne schátraná budova a okolie sa menia na environmentálne a vzdelávacie centrum.


Otvorené by malo byť začiatkom budúceho roka. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman. Práce sa začali v máji 2021.

Ochrana a zlepšovanie kvality životného prostredia v regióne bude zhmotnená prostredníctvom environmentálno-vzdelávacích programov a vzájomnej spolupráce inštitúcií pôsobiacich v oblasti ochrany prírody a udržateľného ekoturizmu. Zastrešovať to bude nové ekocentrum, pilotný projekt v regióne. Hoci existuje v kraji niekoľko menších enviromentálnych centier, jedno ucelené s nadnárodnou úrovňou však absentovalo.

"Najdôležitejšia úloha ekocentra bude poskytovanie envirovzdelávacích a ekovýchovných programov pre žiakov a študentov všetkých stupňov škôl v kraji," poznamenal predseda BSK Juraj Droba.

V budove kaštieľa vznikne interaktívna expozícia zameraná na rôzne oblasti prírodného dedičstva regiónu, ako sú Delta Dunaja či Lužné lesy. Pozornosť bude venovaná aj ekosystémom lesov, pasienkov a lúk. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne a multifunkčná sála. V záhrade budú umiestnené rôzne zážitkové a interaktívne prvky, napríklad biotopové jazierko schopné samočistenia, vtáčie hniezdo, drevená dráha nad mokraďou, zážitkový chodník "bosou nohou" či záchranná stanica pre zranené živočíchy.

Práce sú spolufinancované v rámci cezhraničnej spolupráce s Rakúskom a Maďarskom. Celkové náklady dosiahli viac ako 4,2 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2020
V Čunove vznikne Ekocentrum nielen pre bratislavský región
Čunovský kaštieľ, záhradou a sýpku zrekonštruuje Bratislavský samosprávny kraj a jej výsledkom bude vznik ekocentra, ktoré bude prístupné domácim i zahraničným návštevníkom a účastníkom environmentálno-vzdelávacích programov. Prvých návštevníkov privíta ekocentrum v lete 2022.
viac
10.03.2020
Kaštiel v Čunove prejde komplexnou obnovou
Čunovský kaštieľ spolu s priľahlou záhradou a sýpkou prejde komplexnou pamiatkovou obnovou s dôrazom na zachovanie historicky cenných architektonických prvkov. Rekonštruovať ho ide Bratislavský samosprávny kraj a jej výsledkom bude vznik ekocentra.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
19.04.2024
BSK otvára v sobotu novovybudované Ekocentrum v obnovenom kaštieli v Čunove
Bratislavský samosprávny kraj otvára v sobotu (20. 4.) pre verejnosť novovybudované Ekocentrum v bratislavskom Čunove, ktoré vzniklo v areáli miestneho kaštieľa, ktorý prešiel spolu s priľahlou záhradou komplexnou revitalizáciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %