Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.03.2021 02:35

Ekocentrum v Čunove plné náučných a interaktívnych prvkov


Ilustračná snímka


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pripravuje zriadenie multifunkčného nadregionálneho enviro-vzdelávacieho centra. Vznikne v areáli Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľ a Sýpka v Čunove.


 Ide o projekt Ecoregion SKHU, ktorý nadväzuje na realizovaný projekt Ecoregion SKAT, v rámci ktorého sa zrekonštruuje Kaštieľ v Čunove a vznikne ekocentrum. Druhá etapa projektu tak zahŕňa revitalizáciu záhrady za ekocentrom.

„Je to jedna z najvýznamnejších aktivít projektu. V záhrade vzniknú rôzne zážitkové a interaktívne prvky biotopové jazierko, schopné samočistenia, vtáčie hniezdo, drevená dráha nad mokraďou, šplhací totem, interaktívna stena, zážitkový chodník „bosou nohou“, ale aj záchranná stanica pre zranené živočíchy,“ ozrejmil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Projekt Ecoregion SKHU opäť vytvoril unikátne partnerstvo, ktoré od novembra 2020 do októbra 2022 zrealizuje mnohopočetné aktivity v Bratislavskom regióne a v okolí Žitného ostrova na maďarskej strane. Jeho cieľom je systematické zvyšovanie environmentálneho povedomia laickej i odbornej verejnosti a cielené zvyšovanie zodpovednosti za prírodného bohatstvo územia a jeho ochranu.

Úvodné stretnutie všetkých projektových partnerov sa uskutočnilo koncom februára. Bratislavský samosprávny kraj, ako vedúci partner projektu, ich bude organizovať niekoľkokrát v priebehu realizácie. Ich účelom je koordinácia projektových aktivít či výstupov projektu.

Počas trvania projektu zorganizujú projektoví partneri vzdelávacie programy pre žiakov a študentov slovenských a maďarských škôl, postaví sa kompletne nové ZERO WASTE Ekocentrum v Dunasziget (HU), zrekonštruuje sa komunitný dom v Kimle, ktorý sa bude následne využívať pre potreby vodáckej a prírodnej turistiky. Partnermi projektu sú na slovenskej strane VODNETURY.sk a na maďarskej strane Pisztráng Kör enviro-združenie, prírodný park Natúrpark Szigetköz a obec Kimle.

Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, prostredníctvom Program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika- Maďarsko. Potrvá dva roky a celkový rozpočet na všetky aktivity projektu je 1 950 000 eur. 

Autor: (ts-bsk-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2020
Kaštiel v Čunove prejde komplexnou obnovou
Čunovský kaštieľ spolu s priľahlou záhradou a sýpkou prejde komplexnou pamiatkovou obnovou s dôrazom na zachovanie historicky cenných architektonických prvkov. Rekonštruovať ho ide Bratislavský samosprávny kraj a jej výsledkom bude vznik ekocentra.
viac
28.07.2022
Kaštieľ v Čunove sa postupne mení na ekocentrum
Pod rukami Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa kedysi schátraný kaštieľ v Čunove postupne mení na unikátne environmentálne a vzdelávacie centrum.
viac
24.08.2023
Komplexná rekonštrukcia kaštieľa a záhrady v Čunove je v záverečnej fáze
Komplexná rekonštrukcia kaštieľa v bratislavskom Čunove, národnej kultúrnej pamiatky, je v záverečnej fáze. Vo finále je tiež revitalizácia záhrady. Pôvodne schátraná budova a okolie sa menia na environmentálne a vzdelávacie centrum.
viac
19.04.2024
BSK otvára v sobotu novovybudované Ekocentrum v obnovenom kaštieli v Čunove
Bratislavský samosprávny kraj otvára v sobotu (20. 4.) pre verejnosť novovybudované Ekocentrum v bratislavskom Čunove, ktoré vzniklo v areáli miestneho kaštieľa, ktorý prešiel spolu s priľahlou záhradou komplexnou revitalizáciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %