Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
28.07.2022 03:20

Kaštieľ v Čunove sa postupne mení na ekocentrum


Snímka zdroj: (BSK).


Pod rukami Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa kedysi schátraný kaštieľ v Čunove postupne mení na unikátne environmentálne a vzdelávacie centrum.


Táto národná kultúrna pamiatka prechádza komplexnou rekonštrukciou. V letných mesiacoch sa pracuje najmä na streche, oplotení, pivnici a prípojkách. 

„Zachraňujeme nielen krásnu historickú pamiatku, ale tvoríme unikátne environmentálne a vzdelávacie centrum, ktoré v regióne dlhodobo absentuje. Takéto centrum podporí environmentálne povedomie obyvateľov, ale i fungovanie organizácií pre ochranu prírody, či cezhraničný turizmus a ekoturizmus,“priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Revitalizácia celého areálu sa skladá z viacerých etáp, a to obnova čunovského kaštieľa, sýpky a revitalizácia priľahlej záhrady. Aktuálne sa pracuje na samotnej budove kaštieľa a rekonštruuje sa strecha. Tá pozostáva z novej mohutnej oceľovej a drevenej konštrukcie. Potrebné bolo domurovať pôvodné komíny, ktoré tvoria dominantu strechy. Ďalej sa budú realizovať murovacie práce na značne poškodenej rímse, v duchu remeselnej obnovy. Zároveň sa dokončuje oplotenie celého areálu. Následne budú prebiehať práce v interiéri, na fasáde, taktiež sa umiestnia vzdelávacie prvky do záhrady a vybuduje sa  jazierko.

Ekocentrum bude určené nielen pre obyvateľov Bratislavského kraja, ale aj celého Slovenska s presahom na rakúske a maďarské územie. Slúžiť bude na workshopy, vzdelávacie programy pre žiakov a študentov, exkurzie, dobrovoľnícke dni, letné tábory, cezhraničné konferencie, nové turistické atrakcie, či prezentáciu prírodných zaujímavostí, a to všetko v spolupráci s domácimi i zahraničnými partnermi. Prvých návštevníkov by ekocentrum s nadnárodným významom mohlo privítať koncom roka 2022. Projekty „Ecoregion SKAT“ a „Ecoregion SKHU“ sú podporené prostredníctvom Programov spolupráce Interreg V-A SK – AT a Interreg V-A SK – HU. Financovanie je zabezpečené prevažne z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

 

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2020
Kaštiel v Čunove prejde komplexnou obnovou
Čunovský kaštieľ spolu s priľahlou záhradou a sýpkou prejde komplexnou pamiatkovou obnovou s dôrazom na zachovanie historicky cenných architektonických prvkov. Rekonštruovať ho ide Bratislavský samosprávny kraj a jej výsledkom bude vznik ekocentra.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
24.08.2023
Komplexná rekonštrukcia kaštieľa a záhrady v Čunove je v záverečnej fáze
Komplexná rekonštrukcia kaštieľa v bratislavskom Čunove, národnej kultúrnej pamiatky, je v záverečnej fáze. Vo finále je tiež revitalizácia záhrady. Pôvodne schátraná budova a okolie sa menia na environmentálne a vzdelávacie centrum.
viac
19.04.2024
BSK otvára v sobotu novovybudované Ekocentrum v obnovenom kaštieli v Čunove
Bratislavský samosprávny kraj otvára v sobotu (20. 4.) pre verejnosť novovybudované Ekocentrum v bratislavskom Čunove, ktoré vzniklo v areáli miestneho kaštieľa, ktorý prešiel spolu s priľahlou záhradou komplexnou revitalizáciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %