Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.05.2023 01:30

Gotické kostoly v Gemeri-Malohonte priblížia prehliadky, prednášky i workshopy


Ochtiná.


Gotické kostoly s nástennými maľbami v regiónoch Gemer a Malohont verejnosti počas mája v rámci tematického programu Rok nástennej maľby priblíži niekoľko podujatí.


Konať sa budú prehliadky kostolov, prednášky i viaceré workshopy. Informovala o tom riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Májový program Roku nástennej maľby sa začína v sobotu autobusovým výletom po kostoloch Štítnického okruhu, ktorý je spojený i s workshopom zameraným na spôsob tvorby nástenných fresiek. Pokračovať bude v druhej polovici mesiaca workshopom pre deti v rimavskosobotskej hvezdárni, premietaním dokumentárneho filmu o stredovekých nástenných maľbách v Rožňave či fotografickým workshopom v teréne zameraným na sakrálne objekty.

Tohtomesačnú sériu podujatí uzavrie koncom mája stredoveký deň v Gemerskej knižnici P. Dobšinského v Rožňave. V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote sa zas bude konať prednáška o výzdobe kostolov Gotickej cesty.

Podujatia zamerané na gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont pripravili inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického a Košického samosprávneho kraja či združenie Gotická cesta. Cieľom tematického programu Rok nástennej maľby je priblížiť širokej verejnosti fresky gotických kostolov v regióne a prezentovať a podporovať hodnoty, ktoré Značka Európske dedičstvo reprezentuje.

V gemersko-malohontskom regióne sa dodnes zachovalo vyše 20 historických kostolov so stredovekými nástennými maľbami, rozdelené sú do Rožňavského, Štítnického, Jelšavského a Rimavského okruhu. Značkou Európske dedičstvo boli v roku 2022 ocenené maľby v evanjelických chrámoch v Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove, Kyjaticiach, Kameňanoch, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach a katolíckych kostoloch v Chyžnom, Rákoši, Šiveticiach a Plešivci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2022
Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte budú tento rok prístupnejšie
Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte, ktoré tento rok získali prestížnu značku Európskeho dedičstva, budú počas letných mesiacov pre návštevníkov prístupnejšie ako po minulé roky.
viac
02.03.2023
Fresky v gotických kostoloch Gemera-Malohontu priblíži verejnosti séria podujatí
Nástenné maľby v gotických kostoloch regiónu Gemer-Malohont, ktoré vlani získali titul Značka Európske dedičstvo, budú v tomto roku predmetom série podujatí v rámci tematického programu Rok nástennej maľby.
viac
03.05.2023
Knižnica sériou podujatí predstaví históriu, tradície i kultúru Gemera
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sériou podujatí predstaví v nadchádzajúcich mesiacoch históriu, tradície, kultúru i prírodu regiónu Gemer. Besedy a ďalšie aktivity sa budú konať od mája do novembra. Za knižnicu o tom informovala Tatiana Bachňáková.
viac
16.03.2024
Gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont prezentuje nová webstránka
Stredoveké kostoly v regióne Gemer-Malohont, ktoré v roku 2022 získali Značku Európske Dedičstvo, dostali svoju webovú stránku. Verejnosť v online prostredí nájde zdigitalizované gotické fresky staré až 700 rokov, ako aj informácie o jednotlivých kostoloch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %