Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.07.2022 11:40

Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte budú tento rok prístupnejšie


Snímka zdroj: (Región Gemer).


Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte, ktoré tento rok získali prestížnu značku Európskeho dedičstva, budú počas letných mesiacov pre návštevníkov prístupnejšie ako po minulé roky.


Viaceré budú otvorené každú sobotu a niektoré i počas pracovných dní. Za občianske združenie Gotická cesta to uviedol Peter Palgut.

"Lepšie sprístupnenie kostolov je naším dlhodobým cieľom. Navštíviť ich bude najľahšie v sobotu, v nedeľu patrí väčšina z nich bohoslužbám," priblížil Palgut s tým, že pre tento rok sa združenie zameralo na kostoly ocenené značkou Európske dedičstvo. Vstupné do jednotlivých kostolov je dobrovoľné a vo viacerých z nich budú mať návštevníci k dispozícii aj odborný výklad.

Každú sobotu budú pre návštevníkov otvorené gotické kostoly Rimavského okruhu, a to kostoly v obciach Rimavské Brezovo, Rimavská Baňa, Kyjatice a Kraskovo. Aj počas pracovných dní budú prístupné kostoly Štítnického okruhu v Štítniku a Koceľovciach. Kostoly v Plešivci a Ochtinej bude možné navštíviť len po predchádzajúcom telefonickom dohovore. V Jelšavskom okruhu sa návštevníkom otvorí kostol v Kameňanoch, návštevu kostolov v Šiveticiach, Rákoši a obci Chyžné si je potrebné vopred dohodnúť.

"Značka Európskeho dedičstva zabezpečila gotickým kostolom na Gemeri a v Malohonte mimoriadnu pozornosť. Aj preto očakávame tento rok zvýšenú návštevnosť a záujem," poznamenal Palgut. Všetky informácie o možnostiach návštevy jednotlivých kostolov sú dostupné na webovej stránke združenia, kde záujemcovia nájdu aj kontakty na ich správcov.

Združenie pripravuje aj ďalší ročník podujatia Gotická cesta otvorená, ktoré sa uskutoční 12. a 13. augusta. Aktuálny ročník bude zameraný na kostoly Rimavského okruhu a centrom jeho diania sa stane obec Rimavská Baňa. Okrem sprístupnenia siedmich gotických kostolov čaká na návštevníkov i sprievodný kultúrny program.

V Gemersko-malohontskom regióne sa dodnes zachovalo vyše 20 historických kostolov so stredovekými nástennými maľbami, 12 z nich získalo tento rok značku Európske dedičstvo. Ide o evanjelické chrámy v Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove, Kyjaticiach, Kameňanoch, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach a katolícke kostoly v Chyžnom, Rákoši, Šiveticiach a Plešivci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2022
Na Gemeri opäť na jeden deň sprístupnia vybrané gotické kostoly
Ďalší ročník podujatia Gotická cesta otvorená sa tentoraz zameria na Rimavský okruh, v rámci ktorého môžu návštevníci nazrieť do interiérov sakrálnych pamiatok.
viac
09.05.2023
Gotické kostoly v Gemeri-Malohonte priblížia prehliadky, prednášky i workshopy
Gotické kostoly s nástennými maľbami v regiónoch Gemer a Malohont verejnosti počas mája v rámci tematického programu Rok nástennej maľby priblíži niekoľko podujatí.
viac
13.07.2023
Ku gotickým kostolom na Gemeri bude počas leta jazdiť sezónny mikrobus
Turistická linka bude jazdiť vždy v sobotu a návštevníkov odvezie ku kostolu reformovanej cirkvi v Plešivci a evanjelickým kostolom v Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach. Informovala o tom krajská organizácia Košice Región Turizmus (KRT).
viac
16.03.2024
Gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont prezentuje nová webstránka
Stredoveké kostoly v regióne Gemer-Malohont, ktoré v roku 2022 získali Značku Európske Dedičstvo, dostali svoju webovú stránku. Verejnosť v online prostredí nájde zdigitalizované gotické fresky staré až 700 rokov, ako aj informácie o jednotlivých kostoloch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %