Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.03.2023 01:30

Fresky v gotických kostoloch Gemera-Malohontu priblíži verejnosti séria podujatí


Nástenné maľby v gotických kostoloch regiónu Gemer-Malohont.


Nástenné maľby v gotických kostoloch regiónu Gemer-Malohont, ktoré vlani získali titul Značka Európske dedičstvo, budú v tomto roku predmetom série podujatí v rámci tematického programu Rok nástennej maľby.


Spoločne ho organizujú Banskobystrický a Košický samosprávny kraj. Informovala o tom riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Tematický program Rok nástennej maľby bude pozostávať zo série podujatí a aktivít, ktorých cieľom je priblížiť širokej verejnosti fresky gotických kostolov v regióne a prezentovať a podporovať hodnoty, ktoré Značka Európske dedičstvo reprezentuje. Do organizácie podujatí sa zapojili kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti oboch krajov.

Prvé podujatia sa začnú v apríli a určené budú pre laickú i odbornú verejnosť. Rok nástennej maľby ponúkne v regióne Gemer-Malohont súťaže, výstavy, prezentácie, tvorivé dielne, historický festival či letné kino. "Dôležitou súčasťou programu sú aktivity pre deti a mládež s cieľom približovať históriu, ale aj spoločné európske hodnoty minulosti a súčasnosti mladej generácii," dodal vedúci odboru kultúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Peter Černek.

V rámci programu bude vyhlásená i výtvarná či vlastivedná súťaž pre žiakov. Priamo v teréne sa uskutoční aj fotografický workshop či pozorovanie hviezd. "V spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave a združením Gotická cesta plánujeme do kostolíkov zorganizovať výjazdové workshopy spojené s komentovanou prehliadkou, téme bude venovaný aj denný tábor zameraný na stredoveké baníctvo a umenie," doplnila vedúca odboru kultúry Košického samosprávneho kraja Jana Knežová.

V gemersko-malohontskom regióne sa dodnes zachovalo vyše 20 historických kostolov so stredovekými nástennými maľbami, rozdelené sú do Rožňavského, Štítnického, Jelšavského a Rimavského okruhu. Značkou Európske dedičstvo boli v roku 2022 ocenené maľby v evanjelických chrámoch v Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani, Kraskove, Kyjaticiach, Kameňanoch, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach a katolíckych kostoloch v Chyžnom, Rákoši, Šiveticiach a Plešivci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2022
Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte budú tento rok prístupnejšie
Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte, ktoré tento rok získali prestížnu značku Európskeho dedičstva, budú počas letných mesiacov pre návštevníkov prístupnejšie ako po minulé roky.
viac
09.05.2023
Gotické kostoly v Gemeri-Malohonte priblížia prehliadky, prednášky i workshopy
Gotické kostoly s nástennými maľbami v regiónoch Gemer a Malohont verejnosti počas mája v rámci tematického programu Rok nástennej maľby priblíži niekoľko podujatí.
viac
13.07.2023
Ku gotickým kostolom na Gemeri bude počas leta jazdiť sezónny mikrobus
Turistická linka bude jazdiť vždy v sobotu a návštevníkov odvezie ku kostolu reformovanej cirkvi v Plešivci a evanjelickým kostolom v Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach. Informovala o tom krajská organizácia Košice Región Turizmus (KRT).
viac
16.03.2024
Gotické kostoly v regióne Gemer-Malohont prezentuje nová webstránka
Stredoveké kostoly v regióne Gemer-Malohont, ktoré v roku 2022 získali Značku Európske Dedičstvo, dostali svoju webovú stránku. Verejnosť v online prostredí nájde zdigitalizované gotické fresky staré až 700 rokov, ako aj informácie o jednotlivých kostoloch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %