Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
30.10.2021 12:10

Fiľakovo získalo takmer 300-tis. eur na pokračovanie občianskych hliadok


Ilustračná snímka (archiv)


Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec získalo takmer 300.000 eur na ďalšie fungovanie Miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS). Vďaka dotácii budú občianske hliadky v meste fungovať až do leta 2023.


TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová. Dobrovoľné občianske hliadky začali vo Fiľakove fungovať už v roku 2004 ako v jednom z prvých miest na Slovensku, posledný projekt MOPS sa v meste skončil v júni tohto roka. Samospráva sa preto pripravovala na podanie projektu v rámci výzvy z operačného programu Ľudské zdroje, do ktorej sa mohli zapojiť len samosprávy s doposiaľ fungujúcimi hliadkami.       

„Hoci sme mohli mať naďalej desať členov hliadky a  pri výdavkoch na nich sa zohľadňovala valorizácia minimálnej mzdy, dĺžka projektu bola stanovená len na 15 mesiacov. Projekt by sa skončil už v septembri budúceho roka,“ priblížila prednostka mestského úradu Andrea Mágyelová.       

Vďaka iniciatíve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Catching-up Regions sa však mestu nakoniec podarilo uspieť v inej výzve Ministerstva vnútra SR, ktorá má pre fungovanie MOPS výhodnejšie podmienky.       

„Rovnako môžeme zachovať počet desiatich členov hliadky, no paušál preplácajú až vo výške 40 percent a trvanie projektu je 24 mesiacov. Vďaka tomu u nás budú môcť hliadky fungovať až do júna 2023,“ doplnila Mágyelová. Ako dodala, samospráva na projekt získala dotáciu vo výške takmer 295.000 eur, spolufinancovanie zo strany mesta predstavuje asi 15.500 eur.       

Občianske hliadky vo Fiľakove pomáhajú najmä pri udržiavaní verejného poriadku, poskytujú však i sociálne a asistenčné služby, zabezpečujú plynulosť a bezpečnosť premávky a pôsobia i v oblasti ochrany verejného a súkromného majetku či životného prostredia.       

„Hliadky MOPS sú pre nás veľmi dôležité a v žiadnom prípade sme nechceli dopustiť, aby sa u nás zrušili. Máme s nimi výborné skúsenosti, sú nápomocní mestskej i štátnej polícii a minorita aj majorita ich vnímajú veľmi pozitívne,“ poznamenal viceprimátor Fiľakova Attila Visnyai.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
25.08.2017
Ministerstvo vnútra zvyšuje rozpočet pre miestne občianske poriadkové služby
Ministerstvo vnútra zvýšilo o 6,4 milióna eur alokáciu pre výzvu venovanú miestnym občianskym poriadkovým službám (MOPS). Reagovalo tak na neočakávaný počet obcí, ktoré predložili žiadosti.
viac
25.10.2017
Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky
Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.
viac
26.07.2018
Občianske hliadky majú pokračovať, pôjde na ne vyše 22 miliónov eur
Občianske hliadky v obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami majú pokračovať. Ministerstvo vnútra totiž v najbližších dňoch vyhlási výzvu na poskytovanie Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) v týchto obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %