Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.09.2022 08:55

Fiľakovo získalo dotáciu na pokračovanie výstavby cyklochodníka


Nová časť cyklochodníka v dĺžke 292,30 m bude mať šírku 2,50 m a rozdelená bude do dvoch pruhov – pre peších a pre cyklistov.


Samospráva Fiľakova získala dotáciu na výstavbu druhej etapy cyklochodníka spájajúceho železničnú stanicu s priemyselnou zónou. Prvú etapu mesto zrealizovalo v roku 2020.


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR schválilo mestu žiadosť o dotáciu vo výške 187-tisíc eur. Vďaka nej postavia druhú etapu cyklotrasy, ktorá bude spájať autobusovú stanicu so začiatkom priemyselnej zóny. Viesť bude popri ceste II/571 s pokračovaním pozdĺž cesty III/2670 v smere na obec Šávoľ. Obe cesty sú v správe VÚC a vedú k drvivej väčšine priemyselných závodov sídliacich v meste. Hustota premávky je veľmi vysoká, podľa meraní z roku 2020 tadiaľ prešlo za jeden deň 2106 vozidiel, vrátane kamiónov zabezpečujúcich prepravu pre miestne podniky. „Chodník pri ceste je pre peších v dezolátnom stave, pre cyklistov pruh úplne chýba. Denne po tejto ceste prejdú stovky ľudí do a zo zamestnania, čo je pri danej hustote premávky nebezpečné. Nový asfaltový cyklochodník okrem podpory ekologickej dopravy prispeje k výraznému zvýšeniu bezpečnosti v tejto časti mesta,“ vyjadril sa primátor Attila Agócs.

Nová časť cyklochodníka v dĺžke 292,30 m bude mať šírku 2,50 m a rozdelená bude do dvoch pruhov – pre peších a pre cyklistov. Vďaka bezbariérovosti zabezpečí bezpečný pohyb aj osobám so zdravotným postihnutím. Vzniknú tu nové dažďové vpuste, osadia nové verejné osvetlenie a pribudne aj prístreškom s parkovacími miestami pre bicykle a s nabíjacími stojanmi pre elektrobicykle. Práce by sa mali začať na jar budúceho roka.

Projekt výstavby cyklochodníka je rozdelený do štyroch etáp. V prvej vybudovalo mesto časť spájajúcu železničnú stanicu s parkom. Mestským parkom vedie pôvodná časť cyklochodníka, na ktorú sa na jej konci napojí nový úsek vedúci po priemyselnú zónu (aktuálna etapa). V ďalších dvoch etapách plánuje mesto dobudovať cyklochodník až po koniec priemyselnej zóny pri areáli podniku Ekoltech.

Autor: (ts-mesto Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2018
Na výstavbu cyklochodníka získalo mesto dotáciu z IROP
Cyklochodník od veľkej kruhovej križovatky pri Mestskom úrade po Športovú ulicu pri komplexe Aquacity prefinancuje mesto Poprad z veľkej časti z európskych zdrojov.
viac
24.04.2020
Zazmluvnené projekty mesto zrealizuje napriek koronakríze
Mestské zastupiteľstvo vo Fiľakove schválilo návrh, na základe ktorého bude samospráva pokračovať v projektoch, na ktoré už má zazmluvnené finančné prostriedky.
viac
05.06.2020
Otvorenie prvého úseku cyklochodníka v Leviciach
Symbolicky na Svetový deň bicyklov dňa 3. júna sa uskutočnilo slávnostné otvorenie cyklochodníka na Pereckej ulici v Leviciach.
viac
29.07.2023
Fiľakovo začína s výstavbou druhej etapy cyklochodníka
Čulý stavebný ruch sa popri iných lokalitách Fiľakova ozýva aj medzi parkom a priemyselnou zónou. Samospráva tu začala s výstavbou druhej etapy cyklochodníka, ktorý bude viesť od mestského parku popri priemyselnej zóne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %