Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
29.07.2023 12:55

Fiľakovo začína s výstavbou druhej etapy cyklochodníka


Ilustračná snímka


Čulý stavebný ruch sa popri iných lokalitách Fiľakova ozýva aj medzi parkom a priemyselnou zónou. Samospráva tu začala s výstavbou druhej etapy cyklochodníka, ktorý bude viesť od mestského parku popri priemyselnej zóne.


Prvú etapu cyklochodníka, ktorý spája železničnú stanicu s parkom, mesto postavilo ešte v roku 2020. V minulom roku získalo na jeho pokračovanie dotáciu od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) vo výške 187-tisíc eur. Mestu sa podarilo vysúťažiť práce za približne 205-tisíc eur, čo je o 32-tisíc eur lacnejšie, než bola predpokladaná hodnota zákazky.

V rámci aktuálnych prác postavia druhú etapu cyklotrasy, ktorá bude viesť od parku a autobusovej stanice popri priemyselnej zóne v smere na obec Šávoľ. Tamojšia cesta v správe VÚC vedie k väčšine priemyselných závodov sídliacich v meste, hustota premávky je tu veľmi vysoká. „Chodník pre peších je pri ceste v dezolátnom stave, pre cyklistov pruh úplne chýba. Denne po tejto ceste prejdú stovky ľudí do a zo zamestnania, čo je pri danej hustote premávky, vrátane nákladnej prepravy, nebezpečné. Nový asfaltový cyklochodník okrem podpory ekologickej dopravy prispeje k výraznému zvýšeniu bezpečnosti v tejto časti mesta,“ vysvetlil dôvody realizácie projektu primátor Attila Agócs.

Nová časť cyklochodníka v dĺžke 292,30 m bude mať šírku 2,50 m a rozdelená bude do dvoch pruhov – pre peších a pre cyklistov. Vďaka bezbariérovosti umožní bezpečný pohyb aj osobám so zdravotným postihnutím. Vzniknú tu nové dažďové vpuste, osadia nové verejné osvetlenie a pribudne aj prístrešok s parkovacími miestami pre bicykle a nabíjacími stojanmi pre elektrobicykle. Práce sa začali v júni, hotové budú do novembra. Realizátorom stavby je spoločnosť SVOMA s.r.o.

Projekt výstavby cyklochodníka je rozdelený do štyroch etáp. V prvej vybudovalo mesto časť spájajúcu železničnú stanicu s parkom. Mestským parkom vedie pôvodná časť cyklochodníka, na ktorú sa na jej konci napojí nový úsek vedúci popri prvej časti priemyselnej zóny (aktuálna etapa). V ďalších dvoch etapách plánuje mesto dobudovať cyklochodník až po koniec priemyselnej zóny pri areáli podniku Ekoltech.

Autor: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2018
Pokračovanie výstavby obchvatu Brezna je na dobrej ceste
Minister dopravy Arpád Érsek listom informoval primátora Brezna o pokračovaní v príprave prvého úseku druhej etapy obchvatu mesta. Zabezpečené sú už všetky stupne projektovej dokumentácie.
viac
24.04.2020
Zazmluvnené projekty mesto zrealizuje napriek koronakríze
Mestské zastupiteľstvo vo Fiľakove schválilo návrh, na základe ktorého bude samospráva pokračovať v projektoch, na ktoré už má zazmluvnené finančné prostriedky.
viac
10.09.2022
Fiľakovo získalo dotáciu na pokračovanie výstavby cyklochodníka
Samospráva Fiľakova získala dotáciu na výstavbu druhej etapy cyklochodníka spájajúceho železničnú stanicu s priemyselnou zónou. Prvú etapu mesto zrealizovalo v roku 2020.
viac
26.09.2022
BBSK získal na cyklotrasu z Poltára do R. Soboty ďalších takmer 5 miliónov eur
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získal z eurofondov dotáciu na druhú etapu cyklotrasy medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %