Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.10.2021 04:00

Dom Matice slovenskej predstavuje gajdošské tradície v regióne


Ilustračná snímka, zdroj: Dom Matice slovenskej v Nitre


Tému gajdošskej tradície Nitry a okolia ako jedného z významných centier gajdošskej kultúry na západnom Slovensku spracováva výstava Gajdošská izba, ktorú vo svojich priestoroch sprístupnil Dom Matice slovenskej (MS) v Nitre.


Výstava taktiež predstavuje zbierkový fond spojený s gajdošom Jozefom Antalíkom a jeho pokračovateľmi vo Veľkom Záluží, informovala Michaela Pavelová z Domu MS v Nitre.       

Súčasťou Gajdošskej izby sú videá predstavujúce gajdy či slávnostný ženský ľudový odev, fotokútik Obleč sa do kroja, audiovizuálne ukážky, ukážky hier naživo, vzdelávacie semináre či tvorivé dielne. Krojová časť expozície približuje pracovný a svadobný ľudový odev a ľudové odevy z obcí Hájske, Výčapy – Opatovce, Obyce, Lehota a Veľké Zálužie. Ide o originálne pôvodné zachované zbierky. Špecifikom výstavy je aj porovnanie zdanlivo podobných krojov obcí Lehota, Jarok a Veľké Zálužie.       

Organizátori výstavy, Dom MS v Nitre a Miestny odbor MS vo Veľkom Záluží, spoločne prezentujú projekt postavený na výskume, ktorý sa už realizoval v minulosti, a na dlhoročnom zbere zbierkových predmetov gajdošmi a Miestnym odborom MS vo Veľkom Záluží. V rámci nej vytvoria ucelený cyklus vzdelávania pre školy aj pre širokú laickú i odbornú verejnosť. „Ambíciou projektu je vzdelávať v čo najširšom rozsahu v oblasti ľudovej kultúry, čím chce eliminovať súčasné negatívne trendy v oblasti folklóru - nezáujem o dobové špecifiká, nedostatočný výskum pri zhotovení krojových replík a ich súčastí, s tým súvisiaci vznik rôznych krojových pseudoreplík,“ skonštatovala Pavelová.       

Podujatie finančne podporilo mesto Nitra v rámci oblasti Rozvoj udržateľného cestovného ruchu v novej kvalite. V priestoroch Domu MS v Nitre bude sprístupnené do júna budúceho roka.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Prázdniny bez nudy
V utorok 16. augusta sa na diakovskej Colnici uskutočnil už siedmy ročník obľúbeného podujatia Prázdniny bez nudy, ktorého organizátormi sú Miestny odbor Matice slovenskej v Diakovej a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
18.01.2017
Aj v tomto roku bude v Slovenskej národnej galérii bezplatný vstup
V tomto roku Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnej a inej činnosti napriek obmedzeným podmienkam z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.
viac
15.09.2018
Matica Slovenská vystaví svadobné kroje slovenského folklóru
Matica slovenská (MS) predstaví svadobné kroje zo svojej šatnice na výstave s názvom "Čo to za veselie", inšpirovanej svadobnou ľudovou piesňou s rovnomenným názvom.
viac
24.03.2022
Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade
Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %