Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.06.2021 10:20

Do Zvolena prichádzajú elektrické zelené kolobežky


Ilustračná snímka: (tasr).


Elektrické zelené kolobežky prichádzajú do Zvolena. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že samospráva zároveň upozorňuje ľudí na opatrnosť.


 Elektrokolobežky je možné odomknúť a používať prostredníctvom príslušnej mobilnej aplikácie. Ich maximálna rýchlosť je 25 kilometrov za hodinu. „Každý večer ich zamestnanci spoločnosti zozbierajú, nechajú cez noc nabiť, aby ich ráno rozmiestnili na jednotlivé stanoviská, ktoré je možné nájsť v aplikácii,“ zhrnul.

Podľa neho v záujme bezpečnosti stanovilo mesto niekoľko podmienok. Prvou je obmedzenie rýchlosti kolobežiek po celej dĺžke námestia, pričom do priestorov pešej zóny nebude možné na nich vstúpiť vôbec. „Naša pešia zóna je stále neprístupná aj pre cyklistov, z tohto dôvodu je nelogické, aby bolo možné voziť sa na nej kolobežkou. Záujemcovia však môžu použiť cyklopruh vedúci pozdĺž námestia. Kolobežky budú mať zakázaný vstup aj do priestoru Trhovej ulice a tiež parkov Ľ. Štúra v centre mesta, Š. Višňovského pri železničnej stanici  a J. D. Matejovie na Zlatom potoku,“ poznamenal hovorca mesta.

Ako doplnil, možnosť zdieľania elektrických kolobežiek môže uľahčiť presun obyvateľov po meste, na druhej strane je však ťažké predvídať všetky prípadné situácie. „Aj preto mesto ako príslušný cestný správny orgán vo svojom stanovisku uvádza, že si vyhradzuje právo na doplnenie alebo zmenu podmienok a požiadaviek počas prevádzkovania služby – ak sa napríklad zistia nedostatky alebo ak si to vyžiada bezpečnosť či plynulosť cestnej premávky,“ zdôraznil.

Spoločnosť, ktorá kolobežky prevádzkuje, vo svojom stanovisku informuje, že záujemcovia ich nájdu na viac ako 50 miestach v meste a po jazde je ich možné zaparkovať tam, kde nebudú prekážať. „V centre treba dbať na to, aby boli odstavené vo vyčlenených miestach uvedených aj v aplikácii. Ak je v okolí cyklostojan, kolobežku je vhodné zaparkovať k nemu. Opakované zlé parkovanie bude viesť k zablokovaniu používateľského účtu,“ pripomínajú. „Jazdci na kolobežkách by mali využívať krajnice ciest a cyklochodníky. Po chodníkoch môžu jazdiť, maximálne však rýchlosťou chodca. Kľúčové je jazdiť ohľaduplne k okoloidúcim a parkovať kolobežky tak, aby nezavadzali prechodu chodcov, kočíkom či invalidným vozíkom,“ dodávajú. Platba za požičanie je po ukončení jazdy automaticky strhnutá používateľovi z karty uloženej v aplikácii.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
17.12.2020
Bratislava bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 431,9 milióna eur
Magistrát ním chce zabezpečiť realizáciu ambicióznych cieľov v oblasti rozvoja mesta aj napriek zložitej makroekonomickej situácii spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Vo štvrtok (17. 12.) návrh rozpočtu schválilo mestské zastupiteľstvo.
viac
05.01.2021
Radnica prosí obyvateľov o podnety k fungovaniu novej MAD
Mestskú autobusovú dopravu (MAD) v Ružomberku prevádzkuje od januára nový dopravca. Mesto sa v týchto dňoch snaží skontrolovať správnosť fungovania liniek, obyvateľov preto prosí o konštruktívne podnety. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
13.12.2021
Veľká zmena cestovných poriadkov v BBSK
Od nedele 12. decembra 2021 začali platiť na prímestských autobusových linkách na území BBSK nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %