Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.09.2021 07:45

Denná kapacita novej autobusovej stanice bude 20-tis. cestujúcich


Vchod do novej bratislavskej Autobusovej stanice Nivy. FOTO TASR - Jaroslav Novák


Denná kapacita novej autobusovej stanice v komplexe Nivy v Bratislave, ktorý pre verejnosť otvoria vo štvrtok (30. 9.), je 20.000 cestujúcich a 1100 spojov.


Maximálna kapacita terminálu však môže byť až päťnásobne väčšia. V utorok to oznámil generálny riaditeľ autobusového dopravcu Slovak Lines Pavol Labant. Táto spoločnosť bude spravovať stanicu najbližších 40 rokov.       

Autobusovú stanicu, ktorá už vo štvrtok bude slúžiť cestujúcim, zaradil Labant medzi tie najmodernejšie vo svete, a to nie len pre cestujúcich, ale aj dopravcov. "Možno viac namotivujeme ľudí používať autobusovú dopravu. Priamo do obchodného centra sa totiž môžu dostať z okolitých miest a obcí a vybaviť si veci na pošte, nakúpiť v potravinách či stráviť voľný čas s deťmi," povedal Labant. Deklaruje, že všetci významní dopravcovia budú na stanicu jazdiť.       

Prevádzková doba terminálu bude nepretržitá. Cestujúci tam nájdu 36 nástupísk (z toho 25 pre regionálne a 11 pre medzinárodné a diaľkové spoje) a sedem výstupísk. "Okrem kamerového systému tu bude na bezpečnosť dohliadať strážna služba. Štátna polícia tu bude mať aj svoju menšiu pobočku," uviedol Labant. Stanica je situovaná na mínus prvom podzemnom podlaží. O kvalitu vzduchu podľa neho netreba mať obavu. "Zabezpečená je výmena vzduchu. Jeho kvalita bude ako v exteriéri," skonštatoval.       

Pre cestujúcich je pripravená aj úschovňa batožiny. Odchody a príchody spojov sa im budú zobrazovať napríklad aj na osem metrov dlhej digitálnej stene letiskového typu. K dispozícii budú aj samoobslužné digitálne informačné kiosky či bezplatná wi-fi sieť. Zlepšiť sa majú aj služby pre dopravcov. Pripravená je pre nich čerpacia stanica, umývacia linka, rýchloservis či sekcia údržby a čistenia vozidiel.         

Projekt komplexu Nivy je kombináciou okrem spomínaného medzinárodného autobusového terminálu aj nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy. Zelená strecha ponúkne bežeckú dráhu, zóny na cvičenie či piknik, komunitnú záhradu aj detské ihriská. Pri budove bude fungovať aj prvá automatizovaná parkovacia cykloveža v Bratislave.       

"Projekt je výnimočný svojou komplexnosťou a že spája v sebe rôzne funkcie. Nosná je dopravná funkcia z pohľadu medzinárodnej autobusovej stanice najvyšších štandardov. Je tu však aj veľký verejný priestor v podobe multifunkčnej zelenej strechy. Je tu aj plejáda prevádzok," povedal René Popik z developerskej spoločnosti HB Reavis, ktorá projekt budovala.       

Výstavba sa začala v máji 2017 prácami na administratívnej budove Nivy Tower. Asanačné práce na mieste starej autobusovej stanice na Mlynských nivách sa začali v októbri 2017 a dokončili v januári 2018. Funkciu doterajšej autobusovej stanice plní náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave. Posledný spoj z tejto stanice odchádza v stredu o 2.30 h do Prahy. Na pozemku dočasnej stanice postaví developer nový projekt zameraný na bývanie, kancelárie a služby.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici otvoria vo štvrtok
Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici, ktorá je označovaná za najmodernejšiu na Slovensku, otvoria 21. septembra o 9. hodine. Avizoval to na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.
viac
11.10.2017
Autobusová stanica v Komárne dostane nový vzhľad
Príspevková organizácia mesta Komárno Comorra Servis v týchto dňoch rekonštruuje hlavnú budovu komárňanskej autobusovej stanice. Organizácia získala na obnovu budovy finančné prostriedky v hodnote 89 122,- eur od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry na základe podaného projektu.
viac
08.03.2019
Bratislava: Obnova Mlynských nív a výstavba autobusovej stanice napredujú
Rozsiahla rekonštrukcia ulice Mlynské nivy v Bratislave a výstavba priľahlej novej autobusovej stanice napredujú. Developer HB Reavis vo štvrtok TASR informoval, že aktuálne sa realizujú na Stanici Nivy posledné časti základovej dosky a v pláne je ich všetky dokončiť v polovici marca.
viac
19.11.2020
Tornaľa má novú autobusovú stanicu
Lepšie priestory pre cestujúcich a zároveň vhodnejšiu lokalitu pre vozidlá hromadnej prepravy má priniesť nová autobusová stanica v meste Tornaľa v Revúckom okrese, ktorú v novembri oficiálne odovzdali do užívania. Informovala o tom primátorka Anna Szögedi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %