Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
09.12.2022 12:35

BBSK má ďalšie rozvojové projekty pre šesť stredných škôl za 25 miliónov eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má spracované ďalšie rozvojové projekty pre šesť svojich stredných škôl v celkovej hodnote presahujúcej 25 miliónov eur.


O ich naplnenie a finančnú podporu sa bude uchádzať z eurofondov v rámci aktuálneho programového obdobia. Vyplýva to z vyjadrení predsedu BBSK Ondreja Luntera.

"Tieto projekty môžu zásadným spôsobom zmeniť budúcnosť školstva v našom kraji a tak aj budúcnosť našich detí. Chceme školy zamerané na produkovanie absolventov, ktorých trh práce potrebuje. Školy, ktoré proaktívne komunikujú so zamestnávateľmi a poznajú ich potreby, školy, ktoré ich žiaci radi navštevujú, pretože sú moderné, inovatívne a kráčajú s dobou," uviedol Lunter počas nedávneho predstavenia jedného z projektov v Strednej priemyselnej škole (SPŠ) dopravnej vo Zvolene.

"Školstvo bolo v BBSK jednou z priorít predchádzajúceho volebného obdobia a zostane dôležitou prioritou aj tohto volebného obdobia. Lepšie vybavené školy, lepšie programy, príjemnejšie prostredie na štúdium a viac absolventov s uplatnením na trhu práce – to je našim prvoradým cieľom," uviedol.

Kraj už aktuálne mení na moderné školy budúcnosti osem stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. BBSK na ich premenu získal 32,6 milióna eur z eurofondov v rámci iniciatívy Catching-Up Regions.

Okrem investícií do stredných škôl si samosprávny kraj uvedomuje aj dôležitosť podporných aktivít pri práci s mládežou. V každom z trinástich okresov kraja už funguje regionálne centrum kariéry, ktoré mapuje potreby trhu práce a prepája základné školy, stredné školy a zamestnávateľov.

BBSK má tiež sedem funkčných centier práce s mládežou SPACE. "Okrem toho sa nám za posledných päť rokov podarilo viac ako štvornásobne zvýšiť počet žiakov, ktorí sú zapojení v systéme duálneho vzdelávania. Zo 130 stredoškolákov v roku 2018 je to súčasných 493 detí z 18 škôl," pripomenul Lunter. Do systému duálneho vzdelávania pritom vstupuje viac ako stovka zamestnávateľov.

Na potreby trhu práce školy reagujú aj zaraďovaním nových učebných a študijných odborov – v aktuálnom školskom roku sú to štyri odbory v štyroch školách - zubný asistent v zdravotníckej škole v Banskej Bystrici, mäsiar-kuchár v SOŠ Pod Bánošom, vodné hospodárstvo v SPŠ Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici a stavebná výroba v SOŠ v Tornali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2019
Veľká modernizácia stredných škôl v ŽSK
Žilinská župa rozbehla modernizáciu stredných škôl za viac ako 13 miliónov eur z eurofondov. Vynovia sa dielne, učebne praktického vyučovania, či laboratória.
viac
13.10.2020
BBSK vyzval firmy aby darovali stredoškolákom počítače
Banskobystrický samosprávny kraj zareagoval na prechod stredných škôl na dištančnú výučbu výzvou, ktorú adresoval podnikateľom. Tí môžu darovať počítače študentom, ktorí by inak nemali prístup k online vzdelávaniu.
viac
29.01.2021
Banskobystrická župa rozdá zamestnancom stredných škôl respirátory FFP2
Všetci zamestnanci stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, dostanú balíček piatich respirátorov KN95 (FFP2). Župa tak chce zvýšiť ich ochranu pred novým koronavírusom a uľahčiť im fyzický návrat do škôl.
viac
03.02.2022
BBSK pripravil vôbec prvú Burzu stredných škôl, bude v online priestore
Banskobystrický samosprávny kraj bude na YouTube kanáli Idem na strednú hostiť od stredy 9. februára historicky prvú Burzu stredných škôl v jeho réžii. Počas dvoch týždňov sa tu postupne predstaví viac ako 80 škôl formou video-vizitky i živého video-rozhovoru so záujemcami o štúdium.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %