Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.10.2020 11:40

BBSK vyzval firmy aby darovali stredoškolákom počítače


Snímka zdroj: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj zareagoval na prechod stredných škôl na dištančnú výučbu výzvou, ktorú adresoval podnikateľom. Tí môžu darovať počítače študentom, ktorí by inak nemali prístup k online vzdelávaniu.


Župa od včerajšieho dňa tiež ponúka možnosť karanténneho ubytovania pre tých, ktorí povinnú izoláciu nechcú či nemôžu tráviť v domácom prostredí.

Banskobystrický samosprávny kraj podáva pomocnú ruku stredoškolákom, ktorí nemajú dostatočné technické vybavenia na to, aby mohli bez problémov absolvovať online vzdelávanie. Župa k tomuto kroku pristúpila okamžite po tom, ako Ústredný krízový štáb rozhodol o plošnom uzavretí stredných škôl a ich prechode na dištančné vzdelávanie.

„Pripravili sme výzvu pre firmy i jednotlivcov, ktorí by mali záujem venovať počítače pre stredoškolákov. Ozvať sa nám môžu na mail info@dobrykraj.sk, my počítače prevezmeme, nastavíme a zabezpečíme, aby sa dostali k tým, ktorí ich potrebujú. Odhadujeme, že približne desať percent študentov stredných škôl dnes nemá prístup k online vzdelávaniu, pretože nemajú počítač,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Počítače pre stredoškolákov by mali spĺňať minimálne nasledovné parametre:

Procesor: dual-core s frekvenciou min. 2 GHz, alebo Intel i3/i5/i7 s frekvenciou min. 1,6 GHz alebo AMD ekvivalent

RAM: min. 4 GB

HDD: min. 128 SSD, alebo 256 HDD klasický

Integrovaný grafický a zvukový adaptér

Ideálne 15,6 palcový monitor

Príslušenstvo: klávesnica, myš, webová kamera, mikrofón (integrované alebo externé)

„Budeme veľmi dôrazne žiadať ministerstvo školstva, aby zabezpečilo prístup k internetu pre takéto deti - a aj pre učiteľov. Na prípravu bolo pol roka, verím, že sú na tom lepšie ako v marci,“ doplnil Ondrej Lunter.

Karanténne ubytovanie vo Fiľakove

Od pondelka 12. októbra otvoril Banskobystrický samosprávny kraj aj možnosť plateného karanténneho ubytovania pre tých, ktorí nemôžu či nechcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí.

Pre tieto účely župa prispôsobila časť priestorov internátu vo Fiľakove, ktoré majú samostatný vstup a sú oddelené od priestorov určených pre študentov.

„Ľudia, ktorí majú povinnosť absolvovať karanténu, dnes prakticky nemajú inú možnosť ako ju stráviť doma, kde vystavujú potenciálnej hrozbe svojich najbližších. My im ponúkame alternatívu, ako dodržať všetky nariadenia a zároveň sa tejto hrozbe vyhnúť,“ povedal župan Ján Lunter.

Všetky kontakty, ceny i podmienky ubytovania nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.bbsk.sk/kcfilakovo, kapacita karanténneho ubytovania je celkovo 15 miest.

Promptné testovanie

V pobytových zariadeniach sociálnych služieb, ktoré zriaďuje BBSK, je situácia nezmenená, v karanténe nie je žiadne zariadenie a stále tu platí plošný zákaz návštev.

„Pristúpiť sme dnes museli k uzavretiu jedného ambulantného zariadenia v Detve, kde sa potvrdil pozitívny výsledok testu u jedného z klientov – dieťaťa, ktoré sem rodičia vozia. Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo Zvolene nariadil karanténu zamestnancom i klientom do 18. októbra, do tohto času budú testovaní PCR testmi,“ povedala Denisa Nincová, riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva Úradu BBSK.

Kraj do tejto chvíle tiež zakúpil 500 antigénových testov, ktoré využíva v prípadoch, že sa objaví podozrenie na ochorenie COVID-19 medzi klientmi či zamestnancami zariadení sociálnych služieb.

Naviac, BBSK opäť pristúpi k aktivizovaniu personálnych záloh pre zariadenia sociálnych služieb – využije na to databázu dobrovoľníkov, ktorú má k dispozícii ešte z prvej vlny pandémie nového koronavírusu.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
BBSK odporúča otvoriť stredné školy len na odovzdanie kníh a vysvedčení
Banskobystrický samosprávny kraj zaslal riaditeľkám a riaditeľom stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti usmernenie, v ktorom odporúča ich otvorenie 29. a 30. júna. Internáty ani školské jedálne uvádzať do prevádzky neodporúča.
viac
06.10.2020
V oranžovej fáze sú štyri školy v BBSK
Štyri stredné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa aktuálne k 5. 10. nachádzajú v oranžovej fáze semaforu.
viac
19.10.2020
Priamy kontakt so študentmi pri dištančnom vzdelávaní chýba
Prechod na dištančné vzdelávanie nebol na viacerých stredných školách (SŠ) problémový. Učiteľom však chýba priamy kontakt so študentmi. Po prvom týždni dištančného vzdelávania sa na tom zhodli viacerí riaditelia SŠ na Slovensku.
viac
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %