Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
27.12.2023 01:00

Banský závod na Gemeri by sa mohol otvoriť pre cestovný ruch


Snímka zdroj: Banskobystrický Štandard


Slovenské magnezitové závody v okrese Revúca by sa mohli otvoriť pre cestovný ruch. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), zástupcovia spoločnosti a ďalší partneri vytvorili pracovnú skupinu, ktorej cieľom je rozvíjať myšlienku sprístupnenia časti banského areálu pre verejnosť.


Na sociálnej sieti o tom informoval predseda BBSK Ondrej Lunter.         

"Spolu s krajskou organizáciou cestového ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, Slovenskými magnezitovými závodmi a spoločnosťou Slovmag vytvárame pracovnú skupinu s jediným cieľom, a tým sú komentované prehliadky po areáli závodu. Vnímame, že náš kraj má množstvo pozoruhodných technických pamiatok, ktoré sú čoraz populárnejšie. Sprístupnenie závodov tak prinesie nové príležitosti pre mesto, no aj pre celý región," priblížil Lunter.         

Ako pre TASR priblížil primátor Revúcej Július Buchta, tohtotýždňové stretnutie zástupcov banských závodov s predstaviteľmi miestnej a regionálnej samosprávy bolo v poradí už druhé. "Bezpečnosť turistov je na prvom mieste, pre banské závody platí veľmi prísny banský zákon. Musia veľmi opatrne zvážiť, ktoré miesta by boli ochotní otvoriť," uviedol Buchta. Ako dodal, jednou z myšlienok, ako zatraktívniť región Gemer v tejto oblasti, je tiež vytvorenie banského múzea v jednej z historických budov v areáli závodu.         

Slovenské magnezitové závody patria k najväčším zamestnávateľom v regióne. Podnik má za sebou vyše 120-ročnú históriu a patrí k najväčším svetovým producentom mŕtvo-pálenej magnézie. Surovinu získava hlbinnou ťažbou na vlastnom ložisku Dubravský masív pri meste Jelšava.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2019
Svetový deň cestovného ruchu v Brezne otvoril brány veže
Svetový deň cestovného ruchu, ktorý si pripomíname každoročne 27. septembra, oslávili aj Brezne. V rámci neho návštevníci zavítali na výstavu tradičného odevu na Horehroní, v sprievode rytierov objavili tajomstvá kráľovského mesta a vstúpili do mestskej zvonice.
viac
02.06.2020
V Bojniciach obnovia činnosť turisticko-informačnej kancelárie
Bojnická samospráva od tohto týždňa obnoví prevádzku turisticko-informačnej kancelárie (TIK). Styčný bod pre turistov v centre cestovného ruchu na hornej Nitre bol zatvorený viac ako rok, a to vrátane minuloročnej letnej turistickej sezóny.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
29.04.2022
Nový archeopark má podnietiť rozvoj cestovného ruchu v Novohrade
V lokalite Jarčanisko – Strieborná neďaleko obce Cinobaňa v okrese Poltár otvorili vo štvrtok (28. 4.) nový archeologický komplex.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %