Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.01.2023 05:00

Ako správne triediť obaly zo syrov?


Ilustračná snímka.


Máte radi syr? Tak 20. január je aj váš deň! Práve tento dátum je považovaný za Medzinárodný deň milovníkov syrov. Či už sú to tvrdé syry, mäkké, smotanové alebo syry s plesňou – každý si medzi nimi nájde ten svoj obľúbený. Po konzumácii syrov je však potrebné aj správne vytriediť obaly z nich.


Ako uvádza OZV ENVI - PAK, organizácia zodpovednosti výrobcov, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska a pravidelne prináša tipy, ako správne triediť, v súčasnosti už väčšina ľudí vie, kam jednotlivé obaly patria. Napriek tomu sa občas stane, že skončia v nesprávnom koši.

Najviac syrov zjedia Dáni

Ľudia na Slovensku nepatria medzi najväčších konzumentov syrov na svete. Z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad, vyplýva, že v roku 2021 zjedol v priemere každý človek na Slovensku 16,4 kilogramu syra a syrových výrobkov. Zjednodušene povedané, že každý z nás si dopraje 45 gramov syra denne. Mnohí by sa mohli domnievať, že najviac syrov konzumujú Francúzi, ktorí ponúkajú 350 - 400 druhov syrov, ale nie sú to oni. Za prvenstvom musíme ísť na sever Európy – prvé tri priečky patria Dánsku (28,1 kg/osoba), Islandu (27,7 kg/osoba) a Fínsku (27,3 kg/osoba). Francúzsko je v konzumácii syrov tesne za Fínskom (27,2 kg/osoba).

Plastové obaly od syrov triedi len polovica ľudí

Ako uvádza OZV ENVI - PAK, najčastejšie sú syry balené do plastového obalu, ale nájdu sa aj také, ktoré sú zabalené do papiera, hliníkového obalu, prípadne do kombinácie viacerých druhov obalov – napríklad plast a papier. “U nás doma sa snažíme triediť všetko. Vrátane obalov zo syra. Papierový obal z trojuholníkového syra ide do papiera a ten hliníkový, v ktorom sú zabalené samotné trojuholníky, dávame do kovov. Prípade syr, ktorý je v takzvanom črievku, tak obal z neho hádžeme do plastov. Hádam robíme dobre,” uviedla Monika, ktorá nám prezradila, že syry sú v ich domácnosti každodennou súčasťou jedálnička.

Z výsledkov prieskumu, ktorý OZV ENVI - PAK realizovala v apríli minulého roka, vyplýva, že v triedení niektorých druhov obalov sa stále máme čo učiť. Plastové obaly od syrov triedi len polovica ľudí (52 %). Edukovať ľudí a upozorňovať na dôležitosť triedenia tak treba neustále. „Osvedčilo sa nám ukazovať na konkrétnych príkladoch, ako odpad správne triediť. Ľudia si to potom ľahšie zapamätajú – napríklad keď im ukážeme, ako triediť obaly od ich obľúbených syrov. Vtedy sa zvyšuje aj šanca, že v budúcnosti už tieto obaly vyhodia do správneho koša,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka pre komunikáciu OZV ENVI - PAK.

Na obaloch si všímajme symboly o triedení

Za rozhodnutím, v ktorom kontajneri nakoniec obal od syra skončí, však v konečnom dôsledku stojí spotrebiteľ. Preto je dôležité, aby bola verejnosť dobre informovaná o správnom triedení obalov. „Niektoré obaly nás vedia pri triedení trochu potrápiť, preto je potrebné rozumieť aj symbolom a informáciám uvedeným na samotných obaloch, tie sú pri správnom triedení veľmi nápomocné. Zároveň všetko, čo sa od obalu oddeliť dá, treba oddeliť a vytriediť samostatne,“ uzatvára Kretter. Samotné symboly, ktoré sú nápomocné pri správnom triedení, si môže každý nájsť na internete, prípadne si ich vytlačiť a mať ich doma na viditeľnom mieste. Určite budú veľkými pomocníkmi pri triedení.

 

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
12.12.2023
Predvianočná nákupná horúčka vrcholí. Vieme kam s odpadom z nákupov?
To, že sa blížia vianočné sviatky každoročne pociťujú nielen nákupné centrá, e-shopy a dopravné spoločnosti, ale v konečnom dôsledku aj naše kontajnery a životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %