Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.11.2021 03:09

Spoločný obecný úrad zastreší i školu v Nitrianskom Pravne


Ilustračná snímka.


Spoločný obecný úrad v Handlovej zastreší od budúceho roka i spojenú školu v Nitrianskom Pravne. Pričlenenie obce do handlovského úradu už schválili mestskí poslanci, potvrdiť ho musia ešte zastupiteľstvá ostatných členských obcí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


Spojená škola - Základná škola s materskou školou - Grundschule mit Kindergarten Nitrianske Pravno patrí medzi päť škôl na Slovensku, ktoré poskytujú vzdelanie deťom, príslušníkom nemeckej národnostnej menšiny v úzkej spolupráci s Karpatsko-nemeckým spolkom na Slovensku.

Nitrianske Pravno bolo súčasťou Spoločného obecného úradu v Bojniciach, ktoré školský úrad zrušili. Obec preto požiadala o pričlenenie do Spoločného obecného úradu v Handlovej. "Obec má záujem o zabezpečovanie činnosti na úseku preneseného výkonu štátnej správy v školstve, nakoľko je zriaďovateľom školy s 536 žiakmi. Ostatné činnosti vykonávané v rámci spoločného obecného úradu si bude zabezpečovať samostatne," uviedla školská metodička Andrea Bacúšan Nevolná.

Rozšírením počtu členov spoločného obecného úradu sa podľa nej zvýši príspevok štátu na činnosť školského úradu, nakoľko výška tohto príspevku závisí od počtu žiakov v základných školách patriacich pod školský úrad. "Tento zvýšený príspevok pokryje náklady na činnosť školského úradu v plnej výške, keďže v súčasnosti časť nákladov musí doplácať mesto z vlastných zdrojov," ozrejmila.

Škola v Nitrianskom Pravne od prvého ročníka vyučuje nemecký jazyk a spolupracuje aj s handlovským Karpatsko-nemeckým spolkom. "Aj pre naše školy veľmi inšpiratívna a myslím si, že nám má čo ponúknuť," dodala školská metodička.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
16.10.2017
V Pliešovciach tento rok najviac investovali do obnovy vyše storočného úradu
Najväčšia investícia pliešovskej samosprávy v tomto roku smeruje do budovy obecného úradu. Na viac ako storočnej budove v týchto dňoch vrcholia práce, ktoré majú znížiť jej energetickú náročnosť. Obec na projekt získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov.
viac
20.03.2019
Štát postaví v Richnave v okrese Gelnica základnú školu
Štát postaví v obci Richnava v okrese Gelnica školu, ktorej bude prostredníctvom okresného úradu aj jej zriaďovateľom.
viac
28.03.2019
Starostovia a primátori okresu rokovali o SOÚ aj o financovaní školstva
Činnosť Spoločného obecného úradu (SOÚ), sociálne témy i financovanie školstva boli na programe pondeľňajšieho (25. 3.) rokovania Klubu starostov okresu Senica na Mestskom úrade (MsÚ) v Senici. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %