Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.04.2023 12:35

Stavanie májov v okolí Trnavy budú sprevádzať ľudové zábavy a folkloristi


Ilustračná snímka: (tasr).


Tradičné stavanie májov pripravujú na nadchádzajúci víkend vo viacerých obciach trnavského regiónu.


Zvyky a tradície stavania spolu s miestnymi folkloristami si pripomenú od piatka do nedele (28. - 30. 4.) v Špačinciach, Ružindole, Suchej nad Parnou aj v Dolnej Krupej, Jaslovských Bohuniciach či Voderadoch. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism.

Ako prví chcú postaviť máj v Špačinciach miestni hasiči, v piatok od 17.00 h ich možno vidieť pri kultúrnom dome, kultúrny program má pripravený detský folklórny súbor Špačinčanka. V sobotu sa v Ružindole pri kultúrnom dome podľa starostu Petra Galanského stretnú odvážni a najsilnejší muži z obce, aby v sprievode harmonikára máj postavili. Už druhý rok bude podujatie spojené aj s Detským Rošindolským trhom. Nebude chýbať ani vystúpenie folklórneho súboru Rošindolčané.

V nedeľu sa pripoja k zachovaniu starých obyčajov ďalšie obce, o 15.00 h Dolná Krupá na Námestí L. van Beethovena, o 16.00 h Biely Kostol, kde vystúpia folklórny súbor Bílokostolčané a detský folklórny súbor Bílokostolanček. O 17.00 h v Jaslovských Bohuniciach sa začne podujatie sprievodom spolkov na Námestie sv. Michala, zahrá dychová hudba Dubovanka a vystúpi súbor Blavanka. Voderady sa pripoja o 18.00 h. Starostka obce spolu s deťmi a členmi futbalového klubu ozdobia máj a za sprievodu skupiny Borovienka ho prenesú a postavia aj s hasičmi v centre obce na Zichyho námestí. Zábava bude pokračovať do večerných hodín v Kultúrnej zóne. Na 19.00 h pripravili stavanie mája v Suchej nad Parnou pred kultúrny dom, kde bude sprievodný program v podaní dychovej hudby Suchovanka a Suchovského speváckeho zboru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2022
Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
13.02.2023
V regióne Trnavy sa chystajú na fašiangy
Podujatie Trnafské fašangi sa tento rok uskutoční v sobotu (18. 2.) na pešej zóne v Trnave, program sa začne doobeda o 10.00 h živou cimbalovou hudbou a chýbať nebudú ani tradičné zabíjačkové dobroty od majstra mäsiara a vyprážané šišky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
30.03.2023
Miestni obyvatelia budú vítať jar na tradičnom podujatí
Levočania budú po roku opäť vítať jar na tradičnom podujatí, tentoraz sa uskutoční v priestoroch historického mestského divadla.
viac
25.04.2023
Na Námestí slobody opäť postavia tradičný máj
Tradičné stavanie mája na Námestí slobody v Prievidzi doplní i kultúrny program v podaní folkloristov. Máj tam vztýčia v piatok (28. 4.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %