Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
26.04.2024 01:10

Na budovy mestských škôl osadia fotovoltické panely


Ilustračná snímka, zdroj: daibau.sk


V Žiari nad Hronom plánujú na strechy mestských škôl inštalovať fotovoltické panely. Mesto sa tak chce pripojiť k trendu používania elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, a to získavaním elektrickej energie zo slnka.


Financovanie tejto investície prostredníctvom úveru z Environmentálneho fondu odsúhlasili vo štvrtok žiarski poslanci.         

"Mesto chce už dlhodobo znižovať energetickú náročnosť budov. Rozhodli sme sa aj z titulu vysokých cien energií v poslednom období, že mesto prejde na fotovoltické články, a tým zabezpečí plynulý prechod spotreby energie zo zdrojov od energetických závodov priamo z našich výrobných fotovoltických elektrární," konštatoval pre TASR hlavný ekonóm mesta Martin Majerník.         

Panely chcú podľa jeho slov umiestniť na strechy škôl v meste, prvé z nich by mohli byť inštalované už od júla tohto roka. "Zvažujeme možnosť realizácie tohto projektu cez mestský podnik, čiže cez Technické služby (TS), ktoré v súčasnosti riešia licenciu a živnosť, aby boli oprávnená vykonávať takú činnosť," podotkol Majerník s tým, že ak sa TS podarí získať oprávnenie, bude to mesto riešiť prostredníctvom tejto spoločnosti.         

Investíciu chce mesto financovať prostredníctvom úveru, podľa Majerníka by malo ísť o približne 360.000 eur. Konečná suma však bude podľa jeho slov známa až po ukončení verejného obstarávania, ktoré vyhlásia v najbližšej dobe. "Na základe vysúťaženej ceny, ktorá vzíde z tohto obstarávania, mesto požiada Environmentálny fond o úver," podotkol Majerník s tým, že ide o výhodný úver s úrokovou sadzbou na úrovni 0,1 percenta, čím je neporovnateľný s inými komerčnými úvermi.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Počas jarmoku ukážu zrekonštruovanú časť Svätokrížskeho domu
Koncom týždňa sa v Žiari nad Hronom uskutoční tradičný jarmok. Počas jeho konania si budú môcť domáci ale aj návštevníci prezrieť aj hospodársku časť Svätokrížskeho domu, ktorú sa mestu podarilo tento rok zrekonštruovať.
viac
04.09.2020
Mestský ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou
Žiarsky ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou. Žiaci základných a materských škôl sú tak o krok bližšie k tomu, aby mohli v školských jedálňach dostávať jeho ovocie. Informovala o tom referentka odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom Marcela Gendiarová.
viac
30.03.2021
Mesto podpísalo zmluvu na vybudovanie zelenej steny na MsKC
Mesto Žiar nad Hronom už podpísalo zmluvy na vybudovanie zelenej steny na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC) i na úpravu spevnenej plochy, ktoré majú slúžiť ako vodozádržné opatrenia v reakcii na čoraz intenzívnejšie prejavy zmeny klímy.
viac
11.02.2023
Mesto Žiar nad Hronom zvýšilo poplatky v školských zariadeniach i jasliach
Mesto Žiar nad Hronom pristúpilo k zvýšeniu poplatkov v školských zariadeniach. Obyvatelia zaplatia viac aj za sociálne služby vrátane detských jaslí. Samospráva zvyšovanie poplatkov vysvetľuje nárastom prevádzkových nákladov i opatreniami vlády, ktoré nepriaznivo zasiahli do rozpočtov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %