Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.04.2024 10:05

V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom


Stojiská majú vlastný solárny panel. (Zdroj: Štrba)


V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).


"Na sídlisku Lieskovec v Tatranskej Štrbe sa postavilo 15 kontajnerových stojísk pri bytových domoch. Každý byt dostal jeden čip, takže vieme, kto ho nezavrie, a tak bude separovaný zber adresný a kontrolovateľný," uviedla Srebalová. Dva prístrešky postavili aj na Školskej ulici a pri cintoríne. Zatvárenie a otváranie stojísk je elektronické a zároveň aj manuálne. Všetky disponujú solárnym panelom, ktorý zabezpečuje osvetlenie objektu a otváranie dverí na čip.         

Správa TANAP-u zároveň pri realizácii aktivít súvisiacich s prevenciou výskytu medveďa hnedého v intraviláne zabezpečila aj 31 kusov 1110-litrových samostatne stojacich kontajnerov. Tie sú umiestnené hlavne pri bytových domoch a na verejných priestranstvách v Štrbe, v obecnej časti Tatranská Štrba, ako aj v chatovej oblasti nad železnicou a pri bytových domoch, kde sa nepostavili kontajnerové stojiská.         

Inštalácia stojísk a zabezpečenie kontajnerov sú súčasťou projektu "Prevencia výskytu medveďa hnedého v blízkosti ľudí a ľudských obydlí", ktorý je financovaný z operačného programu Kvalita životného prostredia. Jeho súčasťou je aj následná manipulácia s kontajnermi uloženými v kontajnerovom stojisku.         

"Z dôvodu zaradenia katastrálneho územia našej obce do zoznamu obcí s povinnosťou zabezpečiť odpad pred prístupom medveďa hnedého v zmysle zákona o odpadoch sú držitelia odpadu povinní zaistiť ho pred prístupom medveďa hnedého. Obec je povinná zabezpečiť zberné nádoby na komunálny odpad proti vniknutiu medveďa hnedého pri bytových domoch a na verejných priestranstvách," uzavrela Srebalová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2018
Nové kontajnerové stojiská majú zamknuté, legislatíva nepustí
Vlani sa breznianskej samospráve podarilo dokončiť desať uzamykateľných oplotených objektov určených na umiestnenie kontajnerov, ktoré majú zamedziť znečisťovaniu okolia asociálnymi živlami a prispieť k dôkladnejšej separácii domového odpadu. Na kľúče od nich si však obyvatelia musia ešte počkať.
viac
13.10.2020
Stav okolia kontajnerových stojísk je dlhodobo neudržateľný
Pracovníci verejnoprospešných služieb mesta Spišská Belá v Kežmarskom okrese zozbierali v septembri z okolia kontajnerových stojísk štyri tony komunálneho odpadu.
viac
06.11.2020
Na odstrel medveďa bolo v tomto roku podaných 11 žiadostí
V tomto roku bolo zatiaľ Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR doručených 11 žiadostí na odstrel medveďa. Najviac, päť žiadostí, pochádzalo z oblasti Poľany. Uviedol to odbor komunikácie MŽP SR.
viac
18.01.2023
V okrese Poprad pribudnú stojiská a nádoby na odpad s ochranou proti medveďom
Z eurofondov pribudne v okrese Poprad ďalších 116 zabezpečených kontajnerových stojísk, 113 zabezpečených nádob na komunálny odpad a 29 elektrických ohradníkov na zabezpečenie včelstiev.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %