Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
30.03.2023 08:25

Miestni obyvatelia budú vítať jar na tradičnom podujatí


Snímka zdroj: (Mesto Levoča).


Levočania budú po roku opäť vítať jar na tradičnom podujatí, tentoraz sa uskutoční v priestoroch historického mestského divadla.


Vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Anna Babicová informovala, že vo štvrtok 30. apríla sú v kongresovej sále pripravené vystúpenia detí levočských škôl, ale aj ochutnávka dobovej kuchyne. Odprezentuje sa aj osem miestnych škôl a šesť remeselníkov.

Cieľom podujatia je predstaviť verejnosti tradície a zvyklosti predkov a je zamerané na oslavu veľkonočných sviatkov a prezentáciu výrobkov s ňou spojených. "Chceme aktívne zapojiť verejnosť a najmä mladých ľudí do procesu prípravy nových spoločných programov a aj zvýšiť povedomie obyvateľstva o danostiach mesta a najmä o kultúrnu identitu," dodala Babicová.

Program odštartuje o 10. hodine vystúpením detí z Materskej školy Gašpara Haina, po nich sa so svojím pásmom predstavia žiaci Základnej školy Francisciho 11. Vystúpia aj študenti Strednej odbornej školy pedagogickej (SOŠP) v Levoči. "V jarnom období k slovenskému zvykosloviu patrí vynášanie Moreny, na Spiši sa volá Šmertka. Dva týždne pred Veľkou nocou nosili dievčatá slamenú figurínu, ktorú hádzali do vody alebo sa spálila, čo znamenalo koniec zimy a po nej nastúpila očakávaná jar," priblížila pedagogička SOŠP Božena Švábová. Študentky sa predstavia s pásmom, ktoré je autenticky pripravené podľa zvykov a tradícií z obcí spod Spišského hradu.

Na ukážke dobovej kuchyne budú môcť návštevníci ochutnať obradové pečivo a hradné posúchy. "Judášovo ucho alebo aj judášov povraz je obradové pečivo používané a pripravované na Veľkú noc v ľudovom prostredí. Je to ľudová odvolávka na biblické novozákonné udalosti. Ide o jednoduché pečivo z kysnutého cesta v tvare ucha alebo zapleteného špagátu - povrazu. Je popri 'veľkonočnej paske' doplnením slávnostného stola," ozrejmila zástupkyňa riaditeľky SNM – Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková.

V priestoroch divadla vystavia aj desiatky diel zo školských zariadení zapojených do súťaže mesta Levoča na jar. Podujatie je realizované v rámci projektu Radnica otvorená komunitám.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
04.04.2017
Veľká noc na Liptove
Sviatky jari sú tu už čoskoro a na Liptove si návštevníci môžu užiť na jednom mieste zimnú atmosféru s lyžovačkou aj tropické teplo.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
21.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta
Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %