Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
25.04.2023 08:25

Na Námestí slobody opäť postavia tradičný máj


Ilustračná snímka.


Tradičné stavanie mája na Námestí slobody v Prievidzi doplní i kultúrny program v podaní folkloristov. Máj tam vztýčia v piatok (28. 4.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


"Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou," priblížila riaditeľka Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi Dana Horná.

Slovenským zvykom už od stredoveku preto podľa nej bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. "Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami," doplnila.

Program k tradičnému stavaniu mája sa začne o 16.00 h, predstavia sa v ňom Detský folklórny súbor Malý Vtáčnik, Folklórny súbor Vtáčnik a Folklórny súbor Senior Vtáčnik. Vztýčený vyzdobený strom bude tradíciu pripomínať celý mesiac.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2023
S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou
Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. Informovala o tom referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.
viac
26.04.2023
Stavanie májov v okolí Trnavy budú sprevádzať ľudové zábavy a folkloristi
Tradičné stavanie májov pripravujú na nadchádzajúci víkend vo viacerých obciach trnavského regiónu.
viac
09.06.2023
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť vyzdvihnú ľudové umenie regiónu
Program 37. ročníka podujatia, ktoré sa začalo tento týždeň a potrvá do 24. júna, opäť ponúkne vystúpenia folkloristov, prednášky, výstavy či remeselný jarmok.
viac
27.07.2023
Počas hodov si pripomenú i výročie mesta a hasičov
Program Prievidzských hodov pripomenie tento rok 910 rokov od prvej písomnej zmienky o meste, 640. výročie udelenia mestských privilégií i 100 rokov od založenia Okresnej hasičskej jednoty č. 4. Podujatie sa uskutoční 12. a 13. augusta. Informoval o tom referent kancelárie primátorky Dalibor Snoha.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %