Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
06.05.2024 05:05

Odmietame byť politickým terčom pred voľbami do Európskeho parlamentu


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


Združenie miest a obcí Slovenska sa dištancuje od politických súperení o voliča pre voľbami do Európskeho parlamentu 2024, ktoré otvárajú citlivé legislatívne návrhy s dopadom na kompetencie a rozpočty miestnych územných samospráv.


Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na reportáž k zmenám v súvislosti s reguláciou hazardu v mestách a obciach, ktorá odznela v piatok (3. mája 2024) v hlavných správach súkromného rozhlasového média, kde jednoznačne odznelo vyjadrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky, že rezort nepripravuje žiadnu legislatívnu úpravu vo vzťahu k regulácii hazardu a ani túto požiadavku neadresoval Úradu pre reguláciu hazardných hier. 

Mestá a obce na Slovensku sa v súčasnosti pasujú s obmedzenými financiami vo svojich rozpočtoch, ktoré sú dôsledkom kríz a súvisiacich negatívnych opatrení vlády na rozpočty miest a obcí predchádzajúceho volebného obdobia. Tému regulácie hazardu v mestách a obciach vnímame preto veľmi citlivo, najmä, ak sa o nej dopočujeme z médií a vo vzťahu k samospráve tento návrh zo strany rezortu nebol predložený ani  prerokovaný. Či už ide o tému hazardu alebo akékoľvek iné témy s dopadom na miestnu územnú samosprávu, žiadame politické strany, aby tieto citlivé témy sa nestali terčom boja o voliča pred nastávajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu. 

Miestna územná samospráva je v súčasnosti už tak dostatočne vyťažená plnením si svojich zákonných povinnosti pre obyvateľov miest a obcí v obmedzenom rozpočtovom režime a vyjednávaním o aktuálnych oprávnených požiadavkách k dofinancovaniu výpadkov v rozpočtoch miest a obcí  z predchádzajúcich rokov vo vzťahu k vláde.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2019
Technická a organizačná príprava volieb
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo materiál, ktorý pomôže mestám a obciam v organizačnej a technickej príprave prezidentských volieb a volieb do Európskeho parlamentu.
viac
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
20.08.2020
ZMOS upozorňuje na nedostatky v pripravovaných volebných pravidlách
Združenie miest a obcí Slovenska zásadnou pripomienkou v medzirezortnom pripomienkovom konaní upozorňuje na nedostatky pripravovanej novely zákona o volebnej kampani, ktorú do parlamentu predkladá skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
09.10.2020
Balík REACT EÚ na európskej úrovni
Prinášame aktuálny prehľad rokovaní a pozícií o finančnom balíku REACT EÚ, ktorý je súčasťou finančného nástroja Next Generation EÚ na európskej úrovni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %