Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
20.04.2024 04:15

V Gombaseku slávnostne otvorili novú 500 metrov dlhú zipline dráhu


Ilustračná snímka, zdroj: Terra Incognita


V Gombaseku, miestnej časti obce Slavec v okrese Rožňava, v piatok slávnostne otvorili približne 500 metrov dlhú zipline dráhu.


Nová atrakcia návštevníkom ponúkne jazdu z vyhliadkovej veže v tunajšom kempingovom areáli až k neďalekým pozostatkom pavlínskeho kláštora zo 14. storočia. TASR o tom informovala krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.         

"Realizácia lanovej dráhy sa napriek covidovému obdobiu a zmenám súvisiacim so zdražovaním stavebných materiálov dočkala úspešného konca. Z plánovanej 750-metrovej dráhy s jednou zastávkou sme museli prikročiť k jej skráteniu na 500 metrov a z pôvodných troch veží určených pre lanovú dráhu postaviť iba dve," priblížil Örs Orosz, predseda Občianskeho združenia Pre rozvoj Gombaseku, ktoré areál spravuje.         

Cieľom projektu za približne 300.000 eur bolo prepojiť kempingový areál v Gombaseku s neďalekými pozostatkami pavlínskeho kláštora. Myšlienkou bolo aj priniesť do regiónu doposiaľ chýbajúci prvok v oblasti cestovného ruchu, a to adrenalínový zážitok. Vybudovanie zipline dráhy sumou 200.000 eur prostredníctvom dotačného programu Terra Incognita podporil Košický samosprávny kraj (KSK).         

"Práve Zipline Gombasek je dôkazom toho, že sme nielen krajom pekných atrakcií, ale najmä zážitkov. Teší ma, že vo svete obľúbený zipline prinášame práve do okolia Rožňavy, ktorej prírodné a kultúrne bohatstvo má veľký potenciál na prilákanie väčšieho množstva návštevníkov," skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.         

Okrem novej zipline dráhy a pozostatkov pavlínskeho kláštora zo 14. storočia ponúka Gombasecký areál turistom aj novozrekonštruovanú kúriu Andrássyovcov s expozíciou historických artefaktov či Gombaseckú jaskyňu. V širšom okolí sú lákadlom Krásnohorská jaskyňa, Brzotínske skaly či jaskyňa Silická ľadnica. Nová zipline dráha má v regióne priniesť aj vytvorenie minimálne dvoch nových pracovných miest, pre verejnosť bude otvorená najmä počas letnej sezóny.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2022
Zipline v Beňatine bude východoslovenský unikát
V nedeľu 14. augusta bude v Košickom kraji do života uvedený jeden z najväčších investičných projektov tejto sezóny - Zipline v Beňatine. Vďaka tomuto projektu sa bude dať doslova “preletieť“ ponad modrú hladinu populárneho jazera v romantickom prostredí bývalého kameňolomu.
viac
09.11.2022
Výstavba zipline dráhy v Gombaseku finišuje, sprístupnia ju budúci rok
Výstavba približne 500 metrov dlhej zipline dráhy v Gombaseku, miestnej časti obce Slavec v okrese Rožňava, pomaly finišuje. Nová atrakcia však bude pre verejnosť prístupná až budúci rok.
viac
05.01.2023
Projekt zipline dráhy na Skalke mesto zatiaľ realizovať neplánuje
Projekt zipline dráhy na Skalke, ktorý vlani sumou 150 000 eur podporil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), mesto Kremnica zatiaľ realizovať neplánuje. Uviedol to primátor mesta Martin Novodomec.
viac
09.03.2023
Investor chce ponad obec postaviť zipline dráhu za 1,5 milióna eur
Ponad obec Donovaly by mohla viesť nová gravitačná lanová kĺzačka, štartovacia stanica takzvanej zipline dráhy by sa mala nachádzať pod vrcholom Nová hoľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %