Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
13.02.2023 11:40

V regióne Trnavy sa chystajú na fašiangy


Ilustračná snímka.


Podujatie Trnafské fašangi sa tento rok uskutoční v sobotu (18. 2.) na pešej zóne v Trnave, program sa začne doobeda o 10.00 h živou cimbalovou hudbou a chýbať nebudú ani tradičné zabíjačkové dobroty od majstra mäsiara a vyprážané šišky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.


"Fašiangový program bude pokračovať Karpatskou muzikou, poobede ich vystrieda Sirka Cuvée Ensemble.  Pripravený je aj zaujímavý program pre deti, ktoré si budú môcť vyrobiť v priestoroch radnice papierové fašiangové masky," uviedla. O 14.00 h pôjde pešou zónou folklórny  sprievod a vo finále fašiangov spoločne s folklórnym súborom Máj slávnostne pochovajú basu.

V Piešťanoch sa podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany Tatiany Nevolnej vo februári konajú plesy a tanečné zábavy, ktoré patria k fašiangovému obdobiu. V centre Piešťan môžu návštevníci zažiť 21. februára pochovanie basy a 25. februára Fašiangovú obchôdzku.

V Chtelnici pri Trnave majú fašiangy špecifickú podobu. Mládenci – šablovníci v uniformách od nedele do utorka pred Popolcovou stredou navštívia všetky domácnosti a pýtajú sa: Ráčite byť veselí? Ak je odpoveď gazdu kladná, pred domom sa tancuje špeciálna choreografia. Gazdinú vždy vykrúti ich richtár. Chodenie 'Pod šable'  vzniklo v Chtelnici v 17. storočí, v období protitureckých bojov, v tomto roku po dvojročnej prestávke bude od 19. do 21. februára.

Hlohovské Vlastivedné múzeum má svoj príspevok k fašiangovému obdobiu v podobe tradičnému receptu na fánky, ktoré so šiškami plnili funkciu obradného pečiva. Hovorilo sa im aj Božie milosti. Postup je zverejnený v kuchárke Tradičné recepty Trnavského kraja, ktorú plánuje múzeum opäť vydať s pôvodným obsahom, ale v novom šate.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2023
Novinkou v prímestskej autobusovej doprave sú predplatné cestovné lístky
Cestujúci v prímestskej autobusovej doprave v Trnavskom kraji majú k dispozícii od 1. januára nový druh cestovných lístkov. Ide o predplatné cestovné lístky, ktoré sú výhodnejšie najmä pre pravidelných cestujúcich.
viac
07.02.2023
Vyvrcholením Nitrianskych fašiangov bude veľký sprievod mestom
Tradičný jarmok a kultúrny program ponúknu aj tento rok Nitrianske fašiangy. Ako informoval mestský úrad, konať sa budú 18. februára na Svätoplukovom námestí.
viac
21.03.2023
TTSK vypísal výzvu na projekty podporujúce regionálny rozvoj a turizmus
O dotácie na projekty podporujúce regionálny rozvoj a turizmus v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) môžu uchádzači žiadať do 24. marca. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
17.05.2023
Trnavský rínek oslávi 10 rokov pestrým programom
Trnavský rínek - jednodňový pouličný festival lokálnej tvorby oslávi svoje 10. výročie v sobotu 20. mája účasťou 130 lokálnych tvorcov, výrobcov a remeselníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %