Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.04.2022 11:05

SK 8 zorganizuje v Bratislave Deň regiónov


SK 8 - logo


Oslavy 20. výročia vzniku samosprávnych krajov vyvrcholia 13. apríla 2022, keď združenie SK 8 zorganizuje Deň regiónov. Celodenné podujatie v Starej tržnici v Bratislave sa začne o 11. hodine. V rámci galavečera ocení osobnosti krajov.


V úvode sa uskutočnia verejné panelové diskusie na aktuálne témy regionálnej politiky – nastavenie čerpania eurofondov v novom programovom období a o pomoci utečencom pred vojnou na Ukrajine. Diskusií sa zúčastnia zástupcovia krajov, ministerstiev či think tankov. Vystúpi aj prezident Európskeho výboru regiónov Apostolos Tzitzikostas.

V popoludňajšej časti, ktorá bude taktiež sprístupnená širokej verejnosti, sa od 14.30. hod. predstavia jednotlivé samosprávne kraje. Prezentované nebudú len tradície a kuchyňa regiónov, ale aj súčasné aktivity žúp v oblasti rozvoja stredoškolského vzdelávania, podpory inovácií, kreatívneho priemyslu či cestovného ruchu.

Deň regiónov vyvrcholí večerným kultúrnym galaprogramom pre pozvaných hostí spojeným s oceňovaním osobností, ktoré sa zaslúžili o rozkvet modernej regionálnej samosprávy na Slovensku. Ocenenia získajú aj ľudia, ktorí v jednotlivých župách zabezpečovali veľkokapacitné a výjazdové očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

Prvé voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konali v decembri 2001. Odvtedy samosprávne kraje zabezpečujú špecializovanú sociálnu starostlivosť, stredoškolské vzdelávanie, správu ciest II. a III. triedy, prímestskú autobusovú dopravu či uchovávanie regionálnej kultúry. Všetkých osem samosprávnych krajov je od roku 2006 združených v SK 8.

Autor: (SK 8)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
V Bratislave dnes odštartovali verejné podujatia bohaté na inovácie
V súvislosti s blížiacim sa 7. európskym samitom regiónov a miest 8. – 9. júla v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ, si hlavné mesto pre svojich občanov aj návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program v Starej tržnici pod názvom Bratislava uvádza POHYB. INOVÁCIE. SPOJENIA..
viac
16.06.2017
Svetový deň utečencov si Bratislava opäť pripomenie Dáždnikovým pochodom
Od roku 2000 je 20. jún Svetovým dňom utečencov (World Refugee Day), ktorý nám pripomína, že každý 113. človek na svete bol donútený utiecť zo svojho domova kvôli vojne alebo prenasledovaniu.
viac
28.03.2019
V Starej tržnici budú Vegánske hody
V Starej tržnici v Bratislave sa uskutočnia nedeľu 31. marca Vegánske hody. Ponúknu 40 stánkov reštaurácií, výrobcov potravín či obchodov s rastlinnou kozmetikou a drogériovým tovarom netestovaným na zvieratách. Tiež celodenný sprievodný program. Organizátori očakávajú viac než 12.000 návštevníkov.
viac
09.09.2019
Bratislavská župa predĺžila termín nominácie osobností kraja do 15. septembra
Marta Sládečková, Mikuláš Huba, Mária Kráľovičová, dvojčatá Ján a Jozef Čapkovičovci, Matej Beňuš, Jana Dukátová, Emília Vášáryová, Juraj Kukura, Ján Filc či Peter & Pavol Hochschornerovci - to je len výber z vyše stovky laureátov Ocenení Samuela Zocha.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %