Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.06.2017 11:06

Svetový deň utečencov si Bratislava opäť pripomenie Dáždnikovým pochodom


Plagát podujatia.


Od roku 2000 je 20. jún Svetovým dňom utečencov (World Refugee Day), ktorý nám pripomína, že každý 113. človek na svete bol donútený utiecť zo svojho domova kvôli vojne alebo prenasledovaniu.


Už 17 rokov si tak vždy v júni po celom svete ľudia pripomínajú odvahu a silu všetkých utečencov. Najrôznejšie podujatia sa konajú vo viac ako 100 krajinách. Generálny tajomník OSN António Guterres na túto tému povedal: “Stretol som mnohých, ktorí stratili tak veľa. Ale nikdy nestrácajú sny pre svoje deti alebo túžbu zlepšiť náš svet. A žiadajú za to tak málo – len našu podporu v časoch ich veľkého strádania.”

Rovnako aj na Slovensku si pripomenieme tento špeciálny deň. Slovenská humanitná rada, Nadácia Milana Šimečku a Aliancia Stará Tržnica v spolupráci s mnohými ďalšími organizáciami a iniciatívami už tradične pripravili Nedeľnú Parádu, ktorá sa bude konať 18. júna 2017 od 13. do 18. hodiny v Starej tržnici. Súčasťou podujatia bude aj Dáždnikový pochod ulicami Starého mesta, ktorý sa v Bratislave uskutoční už po šiesty raz. Podobné pochody sa organizujú v mnohých mestách Európy od roku 2010.

Návštevníkov čaká v Starej tržnici bohatý kultúrny a sprievodný program pre deti i dospelých. Na pódiu v Starej tržnici sa predstavia Funny Fellows s detským pásmom Ako Tóno hľadal tóny, ako aj afgánsky hudobník Alim Maihan, či bollywoodske tance. Stano Počaji si tentoraz na už svoj tradičný koncert pozval hudobníkov Alberta Herreru (Kuba), Eddyho Portellu (Peru) a Slováka
 s netradičným menom Sirka Nit Anil. Utečencov prídu podporiť aj muzikanti z Korben Dallas.

Počas celého dňa budete môcť ochutnávať jedlá z celého sveta, ktoré tento raz pripravia Nargis, Sára a Azim. Svoju prácu predstavia mnohé mimovládne organizácie a iniciatívy na podporu utečencov a pozrieť si budete môcť aj niekoľko výstav a videoukážok. Deti i dospelí si budú môcť pomaľovať svoj vlastný dáždnik, s ktorým vyrazia na Dáždnikový pochod o 16. hodine.

Nedeľnú Parádu a Dádžnikový pochod pri príležitosti Svetového dňa utečencov finančne podporili Úrad vlády SR, Bratislavský samosprávny kraj, Mesto Bratislava, Fond pre azyl, migráciu a integráciu (Európska komisia) a UNHCR.

 

Autor: (Laco ORAVEC, Nadácia Milana Šimečku)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
V Bratislave dnes odštartovali verejné podujatia bohaté na inovácie
V súvislosti s blížiacim sa 7. európskym samitom regiónov a miest 8. – 9. júla v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ, si hlavné mesto pre svojich občanov aj návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program v Starej tržnici pod názvom Bratislava uvádza POHYB. INOVÁCIE. SPOJENIA..
viac
30.11.2017
Čo prinesie prvý adventný víkend v regióne
Prvý decembrový víkend v Bratislavskom regióne ovládnu podujatia so sviatočnou atmosférou.
viac
28.03.2019
V Starej tržnici budú Vegánske hody
V Starej tržnici v Bratislave sa uskutočnia nedeľu 31. marca Vegánske hody. Ponúknu 40 stánkov reštaurácií, výrobcov potravín či obchodov s rastlinnou kozmetikou a drogériovým tovarom netestovaným na zvieratách. Tiež celodenný sprievodný program. Organizátori očakávajú viac než 12.000 návštevníkov.
viac
05.12.2019
Dobrý trh v Starej tržnici a v okolitých uličkách ponúkne bohatý program
Objavovanie susedstva, vianočná atmosféra, vynikajúce jedlo a kvalitný tovar, ale aj dôležité témy klimatickej zmeny na vás čakajú na decembrovom Dobrom trhu. Koná v nedeľu 15. decembra v Starej tržnici a okolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %