Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.10.2021 03:10

ZMOS skúma realitu vodovodov a kanalizácií v samosprávach


Ilustračná snímka, zdroj: Voda-portal.sk


Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa orientuje na problematiku vodovodov a kanalizácií v samosprávach. Cieľom prieskumu je zmapovať reálnu situáciu v mestách a obciach z hľadiska obslužnosti územia s dôrazom na infraštruktúru vodovodov a kanalizácie.


 Od tohto reprezentatívneho prieskumu ZMOS očakáva získanie argumentov z hľadiska priamych skúseností samospráv na presadzovanie riešení, ktoré pomôžu odstrániť problémy v mnohých regiónoch a nastaviť parametre, kritérií a napokon aj nevyhnutné zmeny na zlepšenie situácie v mimoriadne problematickej oblasti.

ZMOS sa v prieskume primátorov a starostov napríklad pýta na technický stav vodovodov a kanalizácií, ale aj na to, či samosprávy majú nejaký úsek kanalizačnej siete ešte v rozostavanom stave. ZMOS sa tie zaujíma o to, akým spôsobom obyvatelia, podniky a organizácie na území samospráv, vrátane komunálu, zabezpečujú vyžitie alebo odvádzanie zrážkovej a spotrebovanej pitnej vody. Medzi otázkami nechýba ani tá, ktorá sa týka toho z akých finančných zdrojov by podľa mala byť podľa primátorov a starostov podporená výstavby kanalizácie, vodovodov a čističiek odpadových vôd v mestách a obciach. ZMOS tiež zaujíma v čom vidia štatutárni predstavitelia samospráv najväčšie problémy pri budovaní kanalizácie, vodovodov a čističiek odpadových vôd.

Prieskum začal dnes a potrvá do 30. novembra 2021 na reprezentatívnej vzorke 600 štatutárnych predstaviteľov miest a obcí. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: (ts-ZMOS, Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Prvý deň rokovania 28. snemu ZMOS
V bratislavskej Inchebe sa v stredu 17. mája popoludní začalo rokovanie 28. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Ústredné heslo rokovania tentoraz znie: Obhajujeme decentralizáciu, podporujeme modernizáciu.
viac
20.11.2017
Fiškálna decentralizácia nie je prekážkou pri budovaní sociálneho štátu
„Naplnenie princípov fiškálnej decentralizácie, ktorá bola pokračovaním procesu decentralizácie verejnej správy, nepovažujeme za prekážkou pri budovaní sociálneho štátu, naopak v mnohých oblastiach tomuto procesu pomáha,“ myslí si podpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
26.07.2021
Investície v civilnej ochrane sú pre samosprávy nevyhnutné
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska medzi primátormi a starostami vyplýva, že viac ako 75 % samospráv nedisponuje dostatočnými finančnými zdrojmi na to, aby napĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona v oblasti civilnej ochrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %