Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
26.02.2022 08:50

ZMOS mobilizuje pomoc pre ukrajinských partnerov a ich občanov


Ilustračná snímka


Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska dnes schválilo rámec aktivít pre adresnú pomoc samosprávam a obyvateľom v dôsledku konfliktu na Ukrajine. ZMOS zriadi transparentný účet a tiež bude koordinovať materiálnu zbierku na pomoc prihraničiu.


Združenie miest a obcí Slovenska je mimoriadne aktívne v projektových činnostiach vo vzťahu k samosprávam na Ukrajine a dlhodobo intenzívne spolupracuje s Asociáciou miest Ukrajiny (Асоціація міст України). Napokon jeden z aktuálnych spoločných projektov sleduje užšiu spoluprácu samospráv v prihraničí. Preto ZMOS prichádza s adresnou pomocou, ktorá bude reagovať aj na komunikáciu s dotknutými samosprávami na Slovensku, ale aj na Ukrajine.

Predsedníctvo ZMOS v tejto súvislosti dnes rozhodlo o zriadení transparentného účtu, z ktorého vyzbieraná finančná čiastka použitá hlavne na pomoc migrantom v slovensko-ukrajinskom pohraničných samosprávach, ale aj iných územiach Slovenska, a to na zabezpečenie potrebnej materiálno-technickej výbavy prostredníctvom našich členských miest a obcí v území. Predsedníctvo ZMOS zároveň schválilo iniciovanie a koordináciu verejnej materiálnej zbierky. Tá bude technicky a organizačne pripravená a zabezpečovaná Kanceláriou ZMOS, a to tak, aby mohla byť poskytnutá naším samosprávam pre pomoc migrantom, ktorých prísun očakávame hlavne v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Parametre jej nastavenia sú už pribežne komunikované so starostami dotknutých obcí a predstaviteľmi príslušných regionálnych združení miest a obcí.

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2022
Samosprávne kraje vyjadrujú podporu Ukrajine
Predstavitelia samosprávnych krajov odsúdili vojnový konflikt Ruska na Ukrajine, kraje sú pripravené poskytnúť humanitárnu pomoc.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil transparentný účet a prichádza s ďalšími aktivitami
Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok zriadilo Transparentný účet. Okrem toho spracovalo vzory konkrétnych uznesení zastupiteľstiev k adresnej pomoci a tiež apeluje na vysoké školy a univerzity.
viac
02.05.2022
ZMOS pošle piatim samosprávam v prihraničí 63 000 eur na pomoc s utečencami
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dá mestám Humenné a Michalovce, a obciam Ubľa, Vyšné Nemecké a Veľké Slemence celkovo 63.000 eur. Financie pomôžu samosprávam s náporom utečencov.
viac
13.05.2022
ZMOS využil Slovensko-Ukrajinský projekt na humanitárnu pomoc
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje projekt spolupráce medzi samosprávami na Slovensku a Ukrajine. Vzhľadom k aktuálnej situácii sú mnohé aktivity v útlme. Preto časť peňazí z tohto projektu bola vyčlenená na humanitárnu pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %