Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.08.2020 12:35

Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent


Ilustračná snímka.


Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.


Odhadol to predseda Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) Vojtech Čičmanec, podľa ktorého väčší problém s bioodpadom budú mať samosprávy s hromadnou bytovou výstavbou.

„Podľa mojich informácií a znalostí to na viac ako 50 percent nebudeme vedieť zvládnuť. Veľký problém majú hlavne mestá, pretože tam je mnoho bytových domov. Takisto obce, ktoré majú bytovky,” ozrejmil predseda ZMO HN.

Časť problémov sa podľa neho vyriešila pri rodinných domoch, lebo mnohé obce zakúpili kompostéry. „Ale pri bytových domoch to nevieme zabezpečiť. Tu sa boríme s problémami hygieny, zdravotníckymi problémami, frekvenciou vývozu a tak ďalej,” načrtol s tým, že ešte aj osveta medzi ľuďmi nie je tak zabehnutá. „Na to, aby to celé fungovalo, tak sa musí aj dôsledne triediť odpad. Čo patrí do plastov do plastov, sklo do skla, kuchynský odpad do kuchynského odpadu. Hneď, ako nám niekto hodí do kuchynského odpadu niečo iné, je to znehodnotené a máme s tým problém,” doplnil.

Problémom nakladania s kuchynskými bioodpadom sa samosprávy na hornej Nitre zaoberajú. „Oslovili nás už rôzne firmy, ktoré ponúkajú tieto služby. Vzhľadom aj na pandemickú situáciu sa to nedalo nejakým spôsobom riešiť, tam sme polroka určite stratili. Máme pripravené aj niektoré ďalšie stretnutia. Dohodli sme sa aj na tom, že urobíme pracovnú poradu, kde pozveme spoločnosti, ktoré sa zaoberajú týmito službami, aby sme to vyriešili,” priblížil.

Čičmanec pripomenul, že všetky samosprávy majú zazmluvnené zberové spoločnosti, ktoré to robia. „Ale na to, aby to mohli robiť, musia mať vytvorené technické a, samozrejme, aj finančné možnosti,” dodal.

Od 1. januára 2021 by mali obce a mestá zaviesť a zabezpečiť pre svojich občanov triedený zber kuchynského biologického odpadu. Cieľom opatrenia je eliminovať, ideálne odstrániť kuchynský bioodpad zo zmesového komunálneho odpadu. K doterajším farebným kontajnerom na triedený zber odpadu by mal pribudnúť ďalší, určený len na potravinové zvyšky z kuchyne. Na Slováka ročne pripadá 100 kilogramov potravinového odpadu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Od začiatku mesiaca spustila samospráva zber kuchynského odpadu
Žiarska samospráva spustila od začiatku tohto mesiaca skúšobnú prevádzku triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
21.08.2020
Šaľa zatiaľ nemá doriešený zber a spracovanie kuchynského odpadu
Mesto Šaľa zatiaľ nemá doriešenú problematiku zberu kuchynského bioodpadu a hľadá najvhodnejšie riešenia pre obyvateľov mesta.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %