Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.12.2018 05:35

Zaujímavé pamiatky v obci a jej okolí by mohol spojiť náučný chodník


Čermany - ilustračná snímka (tasr)


Zaujímavú históriu Čermian by v budúcnosti mohol turistom, ale aj miestnym obyvateľom pripomínať náučný chodník v chotári obce. Dopĺňať by ho mohlo múzeum, ktoré by chcel starosta Radovan Bobula zriadiť v bývalej škole.


Návštevníkov, ktorých sem neraz zavedú výlety do neďalekých pohorí Tribeč a Považský Inovec, by mohol zaujímať aj vzácny Čermiansky močiar, ktorý bol už v roku 1988 vyhlásený za chránené územie V. stupňa. Jeho rozloha je 5,5 hektára a predmetom ochrany je močiarny biotop s chránenou faunou a flórou a s výskytom chránených druhov živočíchov.       

Močiar tvorí ostrovný biotop, ktorý je odlišný od okolitej sprašovej pahorkatiny. „Z hľadiska stupňa ochrany tu máme taký malý TANAP, ktorý ale v niektorých obdobiach dokáže ľuďom znepríjemniť život, pretože občas býva ideálnou liahňou komárov. V súčasnosti je jeho plocha porastená drevinami, predovšetkým rôznymi druhmi vŕb, topoľmi a osikami. V minulosti sme sa zaoberali aj myšlienkou, že v močiari spravím náučný chodník, ale nakoniec padlo rozhodnutie, že by nebolo dobré zasahovať do tohto chráneného a vzácneho biotopu,“ uviedol Bobula.       

Podľa jeho slov patria k ďalším zaujímavostiam okolia Čermian hraničné kríže, ktorými si kedysi nemeckí usadlíci označovali v chotári svoje pozemky. „Zachovalo sa ich nezvykle veľa. Časť z nich sa podarilo aj zrekonštruovať. Chceli by sme časom v okolí dediny vybudovať, aj s pomocou Karpatskonemeckého spolku, náučný chodník, ktorý by návštevníkom priblížil históriu našej obce a tieto kríže by mohli byť jeho súčasťou. Bol by som veľmi rád, keby sa nám časom podarilo v bývalej škole zriadiť aj múzeum, ktoré by mohlo byť súčasťou chodníka, a v ktorom by boli vystavené rôzne artefakty po našich predkoch, aj po nemeckých usadlíkoch,“ vysvetlil Bobula.       

Ako pripomenul, k výraznejším pamiatkam Čermian patrí i pôvodne románsky kostol, ktorý bol viackrát prestavovaný, naposledy v roku 1881. „Na cintoríne sa nachádza aj veľmi zaujímavá neogotická Kaplnka Zmŕtvychvstalého Spasiteľa postavená v roku 1892 architektom Jozefom Buchtom a v obci máme aj Pamätník padlým v prvej svetovej vojne v podobe sochy Ježiša Krista,“ dodal Bobula.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
20.08.2016
Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ
Verejnosť bude môcť od piatka 19. augusta v Národnom parku Slovenský raj opäť navštíviť roklinu Kyseľ, ktorá bola pre turistov zatvorená pred 40 rokmi po veľkom požiari. Slávnostné otvorenie ferraty Kyseľ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutočnilo vo štvrtok.
viac
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %