Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.08.2021 08:00

Zastupiteľstvo KSK nanovo schválilo 30 000 eur na pomoc južnej Morave


Na snímke materiálne škody po silnej búrke a tornáde v obci Lužice v Juhomoravskom kraji, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom v piatok 25. júna 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Finančnú pomoc v sume 30 000 eur Juhomoravskému kraju, ktorý 24. júna postihlo ničivé tornádo, v pondelok opätovne schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK).


Rovnakú sumu schválilo zastupiteľstvo na tento účel v podobe poslaneckého návrhu ešte koncom júna, predseda KSK Rastislav Trnka však vtedy uznesenie nepodpísal z dôvodu jeho rozporu so zákonom.

Po novom suma pôjde z rezervného fondu ako humanitárna pomoc na zmiernenie škodlivých následkov na zdraví, majetku a životnom prostredí a predseda KSK uzavrie darovaciu zmluvu o poskytnutí finančného príspevku s Juhomoravským krajom.

„Keďže ide o posielanie peňazí do iného štátu, ktoré sa riadi špecifickými ustanoveniami, museli sme naformulovať to uznesenie tak, aby bolo správne po právnej stránke. Verím, že teraz budeme môcť túto pomoc poskytnúť,” uviedol Trnka. Vôľa pomôcť Juhomoravskému kraju v ČR bola podľa neho veľká aj preto, že s ním KSK dlhodobo spolupracuje v rôznych oblastiach.

Pôvodný návrh uznesenia o finančnej výpomoci v sume 10 000 eur predniesol priamo na rokovaní zastupiteľstva 28. júna poslanec Emil Ďurovčík, poslanec Martin Smrčo následne navrhol zvýšiť sumu na 30 000 eur, čo zastupiteľstvo schválilo.

Pri tornáde zahynulo v juhomoravských okresoch Hodonín a Břeclav šesť ľudí a zranenia utrpeli stovky ďalších. Prírodná katastrofa spôsobila veľké materiálne škody.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2020
Hmotné rezervy KSK pomôžu pri zabezpečení ochranných pomôcok v kraji
Košickí krajskí poslanci vo štvrtok schválili zmenu doterajšej obchodnej spoločnosti ORID na Hmotné rezervy Košického samosprávneho kraja, s. r. o.
viac
09.12.2020
MsZ schválilo "zákon roka", počíta s úverom 13 miliónov eur
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici v utorok jednomyseľne schválili vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške zhruba 90 miliónov eur.
viac
19.01.2021
Karpatská nadácia poskytne podporu v programe Škola napriek korone
Karpatská nadácia opäť otvára program Škola napriek korone s cieľom podporiť nápady, ktoré by pomohli riešiť potreby prerušeného vzdelávacieho procesu.
viac
12.07.2021
Slovenské píly dodajú obciam na južnej Morave dva kamióny reziva
Dva plno naložené kamióny so stavebným rezivom poputujú v najbližších dňoch zo Slovenska na južnú Moravu. Ľuďom postihnutým nedávnym ničivým tornádom ho venujú členské spoločnosti Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %