Nedeľa 30.06.2024
Dnes má meniny 
Melánia
°C
27.06.2024 03:10

Začína sa rekonštrukcia historickej radnice za vyše 2,5 milióna eur


Snímka zdroj: mesto Fiľakovo


Vo Fiľakove v okrese Lučenec sa začína dlhoočakávaný projekt rekonštrukcie sídla mestského úradu (MsÚ). Samospráva v stredu (26. 6.) odovzdala stavenisko zhotoviteľovi, historická radnica prejde obnovou za vyše 2,5 milióna eur.


Pre realizáciu projektu sa samospráva musela na niekoľko mesiacov zo svojho sídla vysťahovať. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Historická radnica, ktorá je sídlom MsÚ vo Fiľakove, bola postavená v roku 1912, secesnú stavbu navrhli lučeneckí stavitelia Pál Schmidt a Pál Jakab. Na rekonštrukciu budovy získala samospráva z plánu obnovy viac ako 2,5 milióna eur, ide o jednu z najväčších dotácií v celej histórii mesta. Radnica bola posledné roky v nevyhovujúcom technickom stave, múry budovy vlhli, strecha sa rozpadávala a prevádzka objektu bola energeticky nehospodárna. Rekonštrukcia budovy má byť preto zameraná najmä na zníženie energetickej náročnosti objektu.         

"V exteriéri projekt počíta s komplexnou obnovou fasády budovy, využívať plánujeme izolačné historické omietky, pričom chceme zachovať všetky hodnotné prvky fasády. Múry, ktoré desaťročia vlhnú, zakonzervujeme injektážou. Novšia časť budovy bude zo strany nádvoria zateplená, zaizolujeme na nej tiež celú strechu. Zvyšok strechy dostane novú krytinu a latovanie, nosné drevené konštrukcie budú podľa potreby vymenené, zakonzervované alebo ošetrené proti ďalšiemu poškodeniu," vymenovala vedúca referátu stratégie a rozvoja mesta Erika Anderková.         

Historická budova v centre mesta dostane nový vzhľad aj vďaka výmene okien a dverí, obnovené bude i vnútorné nádvorie, kam pribudnú viaceré vodozádržné opatrenia. V rámci prác dôjde aj k výmene vykurovania, elektroinštalácie, pribudne tiež nová vzduchotechnika s rekuperáciou vzduchu. Samospráva počíta aj so zavedením smart technológií, ktoré majú zabezpečiť úsporu na nákladoch pri prevádzke úradu.         

"Systém bude reagovať na vonkajšiu teplotu a na základe nej kúriť v potrebných časoch, keď je úrad otvorený. Vo zvyšku dňa bude nastavený na temperovanie. Bude sa dať naplánovať kúrenie v presne určených časoch aj vo väčších, nepravidelne využívaných sálach, automaticky podľa kalendára zasadnutí či obradov. Smart technológie budú ovládať aj žalúzie na južnej časti budovy," priblížil primátor Fiľakova Attila Agócs.         

Fiľakovská samospráva sa pre rekonštrukciu jej dlhoročného sídla počas jari dočasne presťahovala na štyri rôzne adresy. Oddelenia, ktoré klienti využívajú najviac, boli presťahované do mestského kultúrneho strediska na Námestí slobody, ďalšie oddelenia MsÚ sa usídlili v podnikateľskom inkubátore na Biskupskej ulici. Viceprimátor má pracovisko v administratívnej budove futbalového štadióna a hlavná kontrolórka v sídle mestskej polície.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Radnica plánuje v tomto roku investovať takmer 3,8 milióna eur
Liptovskohrádocká samospráva plánuje v tomto roku investovať do zveľadenia mesta takmer 3,8 milióna eur. Najviac finančných prostriedkov je nasmerovaných do revitalizácie mestských športovísk pre deti a mládež.
viac
06.10.2018
Hlohovec má nové informačné centrum, prebudovali predajňu ovocia a zeleniny
Infocentrum sídli v objekte historickej radnice, ktorá je zaradená do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Dve desaťročia, do roku 2015, bola na tomto mieste predajňa ovocia a zeleniny.
viac
05.12.2020
V Levoči začnú s rozsiahlou rekonštrukciou historickej radnice
V Levoči začnú na jar budúceho roka s rozsiahlou rekonštrukciou starej mestskej radnice, ktorá je ako súčasť historického námestia zapísaná v zozname UNESCO. Pre TASR to uviedol primátor Miroslav Vilkovský s tým, že práce na jej obnove by mali trvať do konca apríla roku 2022.
viac
15.04.2023
Levoča: Rekonštrukcia historickej radnice priniesla viacero objavov
Rekonštrukcia historickej radnice v Levoči priniesla viacero objavov, aj vďaka nim sa prepisuje história mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %