Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.10.2021 02:55

Začína sa 15. ročník medzinárodného filmového festivalu Astrofilm


IIustračný plagát


Medzinárodný festival filmov o astronómii a kozmonautike Astrofilm, ktorý sa od utorka do štvrtka (14. 10.) koná Piešťanoch, sa v tomto roku nesie v znamení 15. výročia svojho založenia a zároveň pripomína 150 rokov od vzniku Slovenskej ústrednej hvezdárne (SÚH) v Hurbanove.


Obom jubileám je venovaný aj utorkový večerný otvárací program, informovala vedúca metodického a popularizačno-vzdelávacieho oddelenia SÚH Drahoslava Výbochová.

„Prierez históriou hvezdárne po otváracom ceremoniáli priblíži krátky film a hovoriť o nej bude generálny riaditeľ SÚH Marián Vidovenec. Výročie v tomto roku má tiež Astronomická olympiáda, ktorej spoluorganizátorom je SÚH. Pätnásť rokov jej existencie si pripomenieme na Astrofilme vo štvrtok, účasť prisľúbil aj prvý slovenský zlatý medailista z Medzinárodnej olympiády astronómie a astrofyziky v Thajsku Róbert Barsa,“ uviedla Výbochová. Do večerného úvodného programu je zaradený tiež krst knihy Bačkorový astronom na cestách za tmou astrofotografa Zdeňka Bardona a pozorovanie nočnej oblohy.       

Nasledujúce dva dni sú určené odborným prednáškam a projekcii súťažných snímok. Výbochová medzi nimi upozornila na film Vo svetle noci, ktorý už získal viacero ocenení. „Po jeho premietaní sa bude konať beseda s režisérom Matejom Pokom a protagonistami, neurológom Martinom Kucharíkom, Michalom Zemanom z Katedry živočíšnej fyziológie a etológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a astronómami Pavlom Rapavým a Jurajom Tóthom,“ doplnila. Na záver festivalu odovzdajú tohtoročné Csereho ceny Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied za populárno-vedeckú činnosť 2021.       

Spoluorganizátormi festivalu sú SÚH a mesto Piešťany, podujatie sa uskutoční v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána. Súčasťou je výstava venovaná výročiu SÚH a tiež výstava najlepších prác z tohtoročnej súťaže Vesmír očami detí.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Pre bežkárov je pripravená prvá Svrbická snežná stopa
Do kalendára turisticko-lyžiarskych podujatí na Slovensku sa v tomto roku zapíše 1. ročník Svrbickej snežnej stopy. Uskutoční sa v sobotu 28. januára v pohorí Považského Inovca.
viac
04.12.2018
Jubilejný Štjavnycký vjanočný jarmok spestrí živý betlehem
Desiatky predajcov s originálnymi výrobkami, tradičné jedlá a nápoje, kultúrny program, ale aj zvyky a tradície už tradične charakterizujú Štjavnycký vjanočný jarmok. Jeho 15. ročník sa koná v piatok 7. a sobotu 8. decembra na nádvorí banskoštiavnického Kammerhofu.
viac
27.08.2021
Ďalší ročník Dubnického folklórneho festivalu je tu
Všetkých priaznivcov a folklórnych nadšencov veľmi radi privítame v sobotu 28. 8. 2021 na už 27. ročníku Dubnického folklórneho festivalu v Parku J. B. Magina v Dubnici nad Váhom.
viac
30.07.2022
Šachový sviatok v Prešove je opäť na obzore
V termíne od 4. augusta do 8. augusta 2022 sa na ZŠ Šmeralova uskutoční už 15. ročník Medzinárodného šachového turnaja PREŠOV OPEN 2022, ktorý je zároveň aj neoficiálnym Krajským majstrovstvom v šachu jednotlivcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %