Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.08.2022 10:35

Začali sa práce na výstavbe kompostárne


Ilustračná snímka.


V Trebišove sa začali práce súvisiace s výstavbou novej kompostárne. Slúžiť bude na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Investorom je mesto Trebišov.


Generálnym dodávateľom diela za takmer 1,13 milióna eur je spoločnosť 3 Energy, ktorá zároveň dodáva technologické zariadenia za zhruba 210 000 eur. Spoločnosť Eurovia SK ako subdodávateľ informovala, že realizuje stavebnú časť diela.

"Ročne sa v kompostárni zhodnotí približne 2800 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Z toho 2100 ton by mal tvoriť odpad z údržby zelene či záhrad a ďalších 700 ton sa očakáva z kuchýň trebišovských domácností. Celý proces kompostovania bude trvať približne desať týždňov," uviedla hovorkyňa Eurovia SK Simona Tančáková.

Zariadenie na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu bude pozostávať z niekoľkých stavebných objektov, ako je prijímacia hala, prijímacie boxy, plochy pre hygienizačné jednotky, plochy na dozrievanie kompostu či plocha na uskladnenie hotového kompostu.

Technologické zariadenie bude pozostávať z hygienizačných jednotiek, prevzdušňovacieho systému, čerpadiel, sifónov a dúchadiel. Ďalšími súčasťami sú rádiové teplotné sondy, riadiaci, kontrolný a vizualizačný systém vrátane dozrievacích plôch.

Stavba vznikne na severnom okraji mesta Trebišov a areál bude prístupný z miestnej komunikácie cez existujúcu spevnenú cestu. V súčasnosti sú na pozemku skládky vyvezených zemín, ktoré sa využijú na násypy pre sadové úpravy v rámci nového areálu.

Kompostáreň by sa mala dokončiť v roku 2023 a bude slúžiť na opätovné ekologické spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu vcertifikovanej technologickej prevádzke. Zvýši sa tak aj miera triedenia komunálnych odpadov v Trebišove.

Trebišovská radnica v marci informovala, že samospráva na projekt získala zhruba tri milióny eur cez Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a operačný program Kvalita životného prostredia, mesto participuje sumou zhruba 158 000 eur.

"Investícia zahŕňa stavebné práce, súčasťou ktorých bude vybudovanie kompostárne s technológiou prevzdušňovania, ale aj technické vybavenie kompostárne a obstaranie nádob určených na zber a spracovanie odpadu," uviedlo mesto.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
21.12.2020
Pezinok bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur
Mesto Pezinok bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur. Bežný a kapitálový rozpočet je schodkový, preto sa na dofinancovanie použijú prostriedky z rezervného fondu. Mestský rozpočet schválili pezinskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí.
viac
26.03.2022
V Trebišove sa začína výstavba kompostárne na biologicky rozložiteľný odpad
Výstavbu kompostárne začína realizovať mesto Trebišov. Celkový rozpočet projektu Zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu je viac ako 3,1 milióna eur, mesto na to využíva eurofondy. Základný kameň výstavby v piatok poklopali za účasti vedenia mesta, zazmluvnené obdobie ukončenia pr
viac
14.04.2022
Práce na výstavbe kompostárne pokračujú
V meste Kežmarok pokračuje výstavba kompostárne, hotová by mala byť začiatkom leta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %