Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
04.08.2022 10:35

Začali sa práce na výstavbe kompostárne


Ilustračná snímka.


V Trebišove sa začali práce súvisiace s výstavbou novej kompostárne. Slúžiť bude na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Investorom je mesto Trebišov.


Generálnym dodávateľom diela za takmer 1,13 milióna eur je spoločnosť 3 Energy, ktorá zároveň dodáva technologické zariadenia za zhruba 210 000 eur. Spoločnosť Eurovia SK ako subdodávateľ informovala, že realizuje stavebnú časť diela.

"Ročne sa v kompostárni zhodnotí približne 2800 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Z toho 2100 ton by mal tvoriť odpad z údržby zelene či záhrad a ďalších 700 ton sa očakáva z kuchýň trebišovských domácností. Celý proces kompostovania bude trvať približne desať týždňov," uviedla hovorkyňa Eurovia SK Simona Tančáková.

Zariadenie na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu bude pozostávať z niekoľkých stavebných objektov, ako je prijímacia hala, prijímacie boxy, plochy pre hygienizačné jednotky, plochy na dozrievanie kompostu či plocha na uskladnenie hotového kompostu.

Technologické zariadenie bude pozostávať z hygienizačných jednotiek, prevzdušňovacieho systému, čerpadiel, sifónov a dúchadiel. Ďalšími súčasťami sú rádiové teplotné sondy, riadiaci, kontrolný a vizualizačný systém vrátane dozrievacích plôch.

Stavba vznikne na severnom okraji mesta Trebišov a areál bude prístupný z miestnej komunikácie cez existujúcu spevnenú cestu. V súčasnosti sú na pozemku skládky vyvezených zemín, ktoré sa využijú na násypy pre sadové úpravy v rámci nového areálu.

Kompostáreň by sa mala dokončiť v roku 2023 a bude slúžiť na opätovné ekologické spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu vcertifikovanej technologickej prevádzke. Zvýši sa tak aj miera triedenia komunálnych odpadov v Trebišove.

Trebišovská radnica v marci informovala, že samospráva na projekt získala zhruba tri milióny eur cez Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a operačný program Kvalita životného prostredia, mesto participuje sumou zhruba 158 000 eur.

"Investícia zahŕňa stavebné práce, súčasťou ktorých bude vybudovanie kompostárne s technológiou prevzdušňovania, ale aj technické vybavenie kompostárne a obstaranie nádob určených na zber a spracovanie odpadu," uviedlo mesto.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
31.12.2020
Mesto hodnotí tento rok z pohľadu investícií ako úspešný
Mesto Lipany hodnotí tento rok napriek okolnostiam v súvislosti s koronakrízou ako úspešný. Ako uviedol jeho primátor Vladimír Jánošík, očakával väčšie výpadky v podielových daniach, ktoré sa podľa jeho slov našťastie nenaplnili.
viac
21.06.2022
Výstavba kompostárne finišuje, skúšobná prevádzka je naplánovaná v júli
Výstavba kompostárne v Kežmarku v súčasnosti finišuje, ide o projekt podporený z európskych zdrojov.
viac
10.05.2024
Slávnostné otvorenie novovybudovanej kompostárne v meste Trebišov
Piatok 10. 5. 2024 sa za účasti štátneho tajomníka MŽP SR PhDr. Štefana Kuffu, vedenia mesta Trebišov, stavebných spoločností a spoločností podieľajúcich sa na realizácii projektu, ako aj súčasných a bývalých poslancov mesta Trebišov slávnostne otvorili novovybudovanú kompostáreň v Trebišove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %