Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.03.2021 12:25

Začal sa európsky projekt o diskriminácii Rómov


Ilustračná snímka: (tasr).


Vedci z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stali súčasťou medzinárodného projektu DG Justice Engage. Jeho cieľom je podporiť aktivizmus a angažovanosť Rómov a mobilizovať nerómov ako spojencov v prospech spoločenskej zmeny.


Projekt bude v rokoch 2021 - 2022 skúmať diskrimináciu Rómov a ľahostajnosť medzi nerómami v Európe. „Vychádzame z predpokladu, že protirómsky rasizmus a nepriateľský politický kontext vytvárajú prekážky pre inklúziu Rómov a sociálnu angažovanosť Rómov aj nerómov,” vysvetlila Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.

V projekte budú využité viaceré výskumné metódy a budú na ňom spolupracovať maďarskí, slovenskí a španielski vedci spolu s mimovládnymi organizáciami a zástupcami občianskej spoločnosti.

Koordinátorom projektu je Univerzita Eötvösa Loránda v Budapešti. Partnermi projektu sú Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, Nadácia pre neformálne vzdelávanie Rómov UCCU v Budapešti a Universidad de Almería v Španielsku. Projekt bol podporený z prostriedkov Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
03.07.2017
Rómovia ako ľudské zdroje
Rómovia sú ekonomickým potenciálom i sociálnym kapitálom pre starnúcu Európu. To je hlavné posolstvo medzinárodného projektu „Meníme diskurz, meníme prax: RARE – Rómovia ako ľudské zdroje“, ktorý jeho zástupcovia predstavili na dnešnej tlačovej konferencii.
viac
09.02.2021
Nové detekčné testy pomôžu monitorovať baktérie a vírusy v odpadovej vode
V odpadových vodách sa nachádza veľké množstvo mikroorganizmov a chemických prvkov, ktoré sú obrovskou zásobárňou informácií o ľudskom zdraví a správaní.
viac
05.05.2021
Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia koronavírusu
Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia nového koronavírusu približne 12 dní pred pozitívnymi PCR testami a 27 dní pred úmrtiami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %