Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.02.2021 08:00

Nové detekčné testy pomôžu monitorovať baktérie a vírusy v odpadovej vode


Ilustračná snímka: (tasr).


V odpadových vodách sa nachádza veľké množstvo mikroorganizmov a chemických prvkov, ktoré sú obrovskou zásobárňou informácií o ľudskom zdraví a správaní.


Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvíjajú detekčné metódy určené na monitorovanie výskytu baktérií a vírusov v splaškových vodách. V budúcnosti môžu byť súčasťou systémov včasného varovania, ktoré budú schopné detegovať nebezpečné a vysoko nákazlivé patogény. Informovala o tom Katarína Gáliková z referátu pre komunikáciu a médiá SAV.

Vedci z Ústavu molekulárnej biológie SAV spolu s taiwanskými partnermi z Národnej univerzity Cheng Kung v týchto dňoch odštartovali projekt Pathogen Tracker - Epidemiológia vody/odpadovej vody: Vývoj spoľahlivých molekulárno-biologických detekčných metód pre dohľad nad ohniskami epidémií. V rámci neho sa zameriavajú na detegovanie baktérií rezistentných voči antibiotikám a vírusov SARS-CoV-2 a dengue v odpadových vodách.

„Naším cieľom je vyvinúť a optimalizovať niekoľko molekulárnych detekčných testov založených na technikách qPCR a RT-qPCR, ktoré nás upozornia nielen na výskyt, ale aj na množstvo potenciálnych patogénov,” vysvetlil Domenico Pangallo z Ústavu molekulárnej biológie SAV. Výhodou takýchto testov je ich rýchlosť a spoľahlivosť. Súčasťou výskumu je aj hĺbková analýza vírusových a mikrobiálnych spoločenstiev prostredníctvom moderného vysokovýkonného sekvenovania. „Naše výsledky budeme porovnávať s výsledkami našich projektových partnerov na Taiwane. To nám umožní lepšie porozumieť vírusovým a bakteriálnym interakciám v študovaných prostrediach,” doplnil molekulárny biológ.

Organizmy vrátane baktérií a vírusov spolu s rôznymi chemickými prvkami agregujú v kanalizácii a vytvárajú takzvané "patogénne spoločenstvo". Pravidelné sledovanie jeho zloženia môže byť v budúcnosti jedným z vhodných riešení, ako čeliť ďalším pandémiám.

Projekt bude trvať do roku 2023. Bol podporený v rámci bilaterálneho programu SAS-MOST Joint Research Projects, ktorý je súčasťou 13-ročnej spolupráce SAV a Ministerstva pre vedu a technológie na Taiwane.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
01.03.2021
Začal sa európsky projekt o diskriminácii Rómov
Vedci z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stali súčasťou medzinárodného projektu DG Justice Engage. Jeho cieľom je podporiť aktivizmus a angažovanosť Rómov a mobilizovať nerómov ako spojencov v prospech spoločenskej zmeny.
viac
05.05.2021
Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia koronavírusu
Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia nového koronavírusu približne 12 dní pred pozitívnymi PCR testami a 27 dní pred úmrtiami.
viac
28.07.2021
Monitoring odpadových vôd na Slovensku
Monitoring odpadových vôd vykonávajú hygienici od 18. kalendárneho týždňa v každom kraji pravidelne na týždennej báze.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %