Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.06.2020 09:00

SAV má historicky najväčšiu dôveryhodnosť u obyvateľov


Ilustračná snímka: (tasr).


Slovenská akadémia vied (SAV) má historicky najväčšiu dôveryhodnosť u obyvateľov, dôveruje jej 74 percent opýtaných, čo je najviac zo všetkých pozorovaných inštitúcií.


Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý realizovala 14. až 21. mája na vzorke 1011 respondentov. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

SAV zároveň úplne dôveruje každý piaty obyvateľ Slovenska, čiže 20,4 percenta. „Vyšší podiel úplnej dôvery (28 percent) vyjadrili obyvatelia Slovenska len prezidentke SR,” priblížila hovorkyňa výsledky prieskumu. Najvyššiu prejavenú dôveru získali po SAV Ozbrojené sily SR, slovenské vysoké školy a prezidentka SR. Výsledky opakovaného zisťovania dôveryhodnosti SAV v rokoch 2016, 2018 a 2020 ukazujú stabilitu dôvery Slovákov k SAV. „Vo všetkých zisťovaniach SAV dôverovalo (úplne dôverovalo alebo skôr dôverovalo) viac ako 70 percent obyvateľov Slovenska,” dodala Hucáková.

Predseda SAV Pavol Šajgalík podotkol, že akadémii zároveň namerali najnižšiu mieru "úplnej nedôvery" - 4,8 percenta. „Vnímame to ako záväzok voči obyvateľom, pretože budúcnosť tejto krajiny 'stojí aj padá' na vzdelávaní, vede a výskume. Ja tvrdím, že krajina, ktorá nedostatočne investuje do vedy, nemá budúcnosť a krajina, ktorá neinvestuje do vzdelania, nemá prítomnosť,” upozornil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2020
Hlavné mestá V4 majú aj v súčasnosti veľa spoločného
Hlavné mestá Vyšehradskej skupiny (V4) majú aj v súčasnosti veľa spoločného a ich vzájomne prepletajúce sa histórie majú i teraz veľký vplyv.
viac
07.10.2020
Historický ústav SAV vypracoval nový register modernej architektúry Slovenska
Oddelenie architektúry Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v uplynulých mesiacoch pracovalo na novej podobe obľúbenej verejnej online databázy modernej architektúry Slovenska register-architektury.sk. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Tináková.
viac
01.03.2021
Začal sa európsky projekt o diskriminácii Rómov
Vedci z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stali súčasťou medzinárodného projektu DG Justice Engage. Jeho cieľom je podporiť aktivizmus a angažovanosť Rómov a mobilizovať nerómov ako spojencov v prospech spoločenskej zmeny.
viac
17.12.2021
Vedci sa zamerali na tradičné vianočné pranostiky v regióne Západných Tatier
Martin na bielom koni s prvým snehom na Liptove mešká, katarínska pranostika sa za posledných 33 rokov potvrdila 21-krát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %