Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.03.2020 06:30

Hlavné mestá V4 majú aj v súčasnosti veľa spoločného


Snímka zdroj: (tasr).


Hlavné mestá Vyšehradskej skupiny (V4) majú aj v súčasnosti veľa spoločného a ich vzájomne prepletajúce sa histórie majú i teraz veľký vplyv.


Vyplýva to z výskumu Hodnoty a identita v hlavných mestách Višegrádu, ktorý v rámci výskumnej schémy Visegrad Fund rieši spolu s partnermi z krajín V4 Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV). Informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

„Hlavným motívom výskumu bolo poznanie, že hlavné mestá V4 vykazujú v niektorých oblastiach odlišné vzorce správania od ostatných častí krajiny. Jednou z oblastí, kde sa odlišnosť prejavuje vo veľmi konkrétnej podobe, je aj voličské správanie obyvateľov hlavných miest v porovnaní s ostatnými časťami krajiny,” povedala Magdalena Piscová zo Sociologického ústavu SAV. Výskum zbieral kvalitatívne údaje od dvoch skupín. V prvej boli zástupcovia lokálnych politických elít, predovšetkým členovia miestnych zastupiteľstiev, a v druhej skupine boli experti z rôznych oblastí spoločenského života. Fokusové skupiny sa uskutočnili na jeseň 2019.

Vzťah k mestu bol vo všetkých skupinách veľmi pozitívny. V prípade Budapešti sa vyznačoval veľkou rôznorodosťou - od veľmi tesnej blízkosti a pocitu, že v zahraničí "sa cíti ako nikto" až po tvrdenie, že "rovnako doma sa dokáže cítiť v Záhrebe či v Bratislave". „V prípade Prahy sa najviac prejavili ako stále prítomné a fungujúce mnohé prívlastky (zlatá Praha, stovežatá, srdce Európy, matka miest, Rím severu). V prípade Budapešti to boli metaforické prirovnania ako Kuba Európy, mix mediteránneho, balkánskeho a západoeurópskeho spôsobu života. U Varšavy a Bratislavy bola, napriek celkovo pozitívnemu vzťahu k mestu, viditeľná určitá rezervovanosť,” povedal riaditeľ Sociologického ústavu SAV Miloslav Bahna.

Rezervovanosť bolo možné vidieť aj v prípade skúmania dôležitosti hlavného mesta pre utváranie národnej identity. Účastníci v prípade Bratislavy poukazovali na to, že slovenské hlavné mesto nepredstavuje, na rozdiel od iných hlavných miest, historicky prirodzené národné centrum a že identita Bratislavy je v dôsledku jej multikultúrneho vývoja slabo ukotvená. „Varšava sa ako národný symbol nespája priamo s mestom, ale skôr s určitými stavbami, ako je napríklad Národný štadión. V prípade Prahy a Budapešti sú obe mestá bytostne spájané s utváraním národnej identity a sú jej symbolom,” povedala Piscová.

Jedna časť fokusových skupín sa týkala atmosféry či nastavenia obyvateľov v kategóriách optimizmu/pesimizmu. Z výskumu vyplýva, že všetky štyri hlavné mestá sú vnímané ako veľmi dynamické, ponúkajúce šance a mnohé príležitosti, mestá úspešných ľudí. „Je pritom paradoxné, že atmosféra v týchto mestách je vnímaná skôr ako pesimistická alebo minimálne ako zmes optimizmu a pesimizmu,” uzavrel Bahna.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2017
Bratislava háji záujmy svojich občanov a bráni mestský majetok
Hlavné mesto SR Bratislava podalo odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I vo veci podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí, aby hájilo záujmy svojich občanov, obyvateľov nehnuteľnosti a zároveň bránilo majetok mesta.
viac
02.06.2020
SAV má historicky najväčšiu dôveryhodnosť u obyvateľov
Slovenská akadémia vied (SAV) má historicky najväčšiu dôveryhodnosť u obyvateľov, dôveruje jej 74 percent opýtaných, čo je najviac zo všetkých pozorovaných inštitúcií.
viac
18.11.2021
Prešovčania si v dotazníku vybrali svoje priority
Do prieskumu mesta Prešov realizovaného formou verejného dotazníka sa zapojilo viac ako 1600 ľudí. Radnica vďaka tomu môže presnejšie zadefinovať priority rozvoja mesta.
viac
27.01.2024
Obyvatelia môžu v dotazníku vyjadriť svoj názor na život v meste
Obyvatelia Žiaru nad Hronom môžu dotazníkovou formou vyjadriť svoj názor na život v meste. Pracovníčky Komunitného centra v Žiari nad Hronom vytvorili Dotazník mapovania potrieb komunity mesta, ktorý je zverejnený na internetovej stránke mesta. Informovala o tom žiarska radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %