Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.05.2020 01:50

Za odpad, ktorý končí na skládkach, najviac platia v Hlohovci či Šali


Ilustračná snímka.


Väčšina Slovákov zaznamenala tento rok zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Z okresných miest, ktoré skládkujú, najviac za odpad platia v Hlohovci, Bánovciach nad Bebravou, Šali a Topoľčanoch.


Obyvatelia týchto okresných miest zaplatia 35 až 36 eur na osobu za rok. Najmenej platia v Medzilaborciach a Námestove, a to 13 eur. Uviedla to analytička Eva Sadovská zo spoločnosti Wood & Company. Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák hovorí, že zvyšovanie poplatku za skládkovanie je reakciou na novelu zákona o uložení odpadu na skládkach.

„V niektorých mestách schválili zvýšenie cien aj o niekoľko desiatok percent. V Bytči išlo o zvýšenie poplatkov o vyše 60 percent, v prípade Partizánskeho a Vranova nad Topľou o vyše polovicu,” hovorí Sadovská. V ďalších 49 okresných mestách bol nárast poplatkov medziročne vyšší o 10 až 50 percent.

Sadovská konštatuje, že obce pri zvyšovaní poplatkov nemajú na výber. Väčšina okresných miest odpad skládkuje a práve poplatky za skládkovanie v posledných rokoch rastú.

Kaliňák približuje, že výška poplatku za skládkovanie komunálneho odpadu sa vďaka novele zákona zvyšuje každý rok a bude sa zvyšovať do roku 2021. Náklady za komunálny odpad pokrývajú podľa Kaliňáka aktivity súvisiace s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom, s biologicky rozložiteľným odpadom, triedením, čistením komunikácie, údržba zelene a cintorínov.

„Poplatok za uloženie komunálneho odpadu na skládku odpadu je aktuálne stanovený podľa úrovne vytriedenia komunálneho odpadu a je závislý nielen od činnosti obce ako poplatníka a od držiteľa odpadu, ale aj od aktivít výrobcov a ich organizácie zodpovednosti výrobcov na území obce,” uviedol Kaliňák. ZMOS však tvrdí, že nie je preukázaný súvis medzi zvýšením poplatku za uloženie odpadu na skládku a znížením miery skládkovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2019
Ako na Slovensku riešiť vysoký podiel skládkovania
Z dnes existujúcich deväťdesiatich povolených skládok komunálneho odpadu, na ktoré slovenské obce a mestá ukladajú zmiešaný obsah čiernych kontajnerov, až päťdesiat nespĺňa technické parametre EÚ! Podľa odhadov odborníkov polovici z onej päťdesiatky hrozí uzatvorenie do dvoch rokov!
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
03.01.2022
Podiel triedenia odpadov rastie, skládkovanie kleslo pod 50 percent
V roku 2020 prvýkrát skončila na skládkach menej ako polovica komunálneho odpadu (49,7 percenta). Potvrdzujú to výsledky Štatistického úradu SR a Eurostatu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %