Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
25.08.2023 10:35

Výstavba výrobnej haly si vyžiadala práce navyše za asi 124 000 eur


Na archívnej snímke v priemyselnom areáli bývalého Kovosmaltu vo Fiľakove napreduje projekt výstavby novej výrobnej haly pre ľahký priemysel. Snímka zdroj: (tasr).


Projekt novej výrobnej haly v priemyselnom areáli bývalého Kovosmaltu vo Fiľakove bude drahší približne o 124 000 eur. Dôvodom sú práce navyše, ktoré na stredajšom (23. 8.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) vo forme dodatku k zmluve o dielo schválili poslanci mesta.


Ako vyplýva z dôvodovej správy predloženej na zasadnutie MsZ, predmetom štvrtého dodatku k zmluve o dielo sú nepredvídateľné a doplňujúce práce naviac. Vyčíslené boli celkovo približne na 124 000 eur s DPH, cena výstavby novej výrobnej haly tak aktuálne predstavuje viac ako 4 050 000 eur.

Medzi najdrahšie položky v dodatku patrí vybudovanie spínacej skrinky vrátane pripojenia k distribučnej sústave, dolamovanie základových konštrukcií pôvodných objektov v mieste staveniska a odpady navyše. "Pri výkopových prácach sme zistili odpady, ktoré sa nedali použiť na stavbe a museli sme ich odviezť na skládku," skonštatoval na zasadnutí MsZ vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a stratégie rozvoja Mestského úradu Fiľakovo Ivan Vanko s tým, že stavebné práce v rámci výstavby výrobnej haly sa postupne blížia do finále.

Vybudovanie spínacej skrinky je podľa vedenia mesta nad rámec pôvodne plánovaného projektu, samospráva však bude rokovať s distribučnou spoločnosťou o jej finančnom prebratí. "V týchto dňoch sme predložili aj ďalšie finančné nároky na zvýšenie dotácie, snažíme sa o to, aby sme ešte získali navyše nejaké dotačné sumy v rámci projektu," dodal primátor Fiľakova Attila Agócs.

Výstavba novej výrobnej haly v areáli bývalého Kovosmaltu vo Fiľakove odštartovala začiatkom februára, vzniknúť by tam mohlo približne 30 nových pracovných miest. Na realizáciu projektu získalo Fiľakovo približne 2,1 milióna eur z programu Interreg a štátneho rozpočtu. Ako spoluinvestor do projektu sumou 400 000 eur vstúpil aj Banskobystrický samosprávny kraj, ďalších vyše 1,1 milióna eur samospráva financuje z úverových zdrojov. Práce na projekte realizuje spoločnosť Metrostav, dokončené by mali byť koncom septembra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2020
Fiľakovo dokončuje obnovu podhradia
Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec v tomto období dokončuje revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu, na ktorú dostala dotáciu v rámci cezhraničného projektu v programe Interreg.
viac
20.09.2021
Projekt výstavby novej výrobnej haly vo Fiľakove naberá reálne kontúry
Cezhraničný projekt, v rámci ktorého má vo Fiľakove vzniknúť nová výrobná hala, sa dostáva do finálnej fázy príprav pred začatím výstavby. V súčasnosti sa vypracúva realizačná projektová dokumentácia a dôjsť má tiež k podpisu dotačnej zmluvy.
viac
10.02.2022
Výstavba tréningovej hokejovej haly v Poprade sa blíži do finále
Výstavba novej modernej tréningovej haly v Poprade sa blíži k zdarnému koncu. Plánované ukončenie stavebných práce je naplánované na marec.
viac
16.12.2022
V MČ Ťahanovce vyrastie nová športová hala
V košickej mestskej časti (MČ) Ťahanovce vyrastie nová športová hala. Mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní schválili zabezpečenie financovania jej výstavby formou bankového úveru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %