Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.11.2017 01:01

Vlastníci nehnuteľností by sa mali povinne pripojiť na kanalizácie


Ilustračná snímka: (lvsas.sk).


Vlastníci nehnuteľností by sa mali do konca roka 2021 povinne pripojiť na verejnú kanalizáciu, pokiaľ je to technicky možné a je vybudovaná. Malo by sa to týkať aj tých vlastníkov, ktorí mali doteraz povolenie na žumpu.


Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorou sa mení aj právna norma o vodovodoch a kanalizáciách. V stredu ju odobrila vláda. 

Opatrenie má prispieť k zlepšeniu stavu podzemných vôd a povrchových vôd. Súčasné pripojenie domácností na verejnú kanalizáciu je podľa envirorezortu pomerne nízke, čo Slovensku vyčíta Európska komisia. Pri nesplnení dohodnutých záväzkov hrozia SR sankcie.       

Nedávna revízia výdavkov na životné prostredie ukázala, že vybudované verejné kanalizácie by vedeli obslúžiť ešte viac ako 280 000 obyvateľov. Pripojenosť ľudí na kanalizácie je na Slovensku v medzinárodnom porovnaní podpriemerná, v roku 2015 dosiahla úroveň 65,2 percenta.       

Podľa zákona sa v súčasnosti na verejnú kanalizáciu musí pripojiť každý vlastník nehnuteľnosti, v ktorej vznikajú odpadové vody. Takúto povinnosť nemá, ak má povolenie na iný spôsob nakladania. Revízia ukázala, že viacerí obyvatelia sa tak napriek dostupnosti kanalizácie na ňu nepripojili. Rovnako, že viacerí si to z finančných dôvodov nemôžu dovoliť.       

Právna norma by mala v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta platiť od marca 2018.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2017
BVS predĺžila možnosť zlegalizovať pripojenie na kanalizáciu
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vyhlásila začiatkom leta generálny pardon, ktorý zákazníkom napojeným na verejnú kanalizáciu bez zmluvy umožňoval zlegalizovať svoje pripojenie do konca augusta. Pre rastúci záujem však BVS predĺžila túto možnosť až do 15. októbra.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
06.12.2021
Infringement pre Slovensko: smernica o čistení odpadových vôd
Slovensko sa nachádza medzi krajinami, ktorým Európska komisia (EK) zaslala formálne oznámenie, tzv. infringement, v súvislosti s nesprávnou aplikáciou smernice Rady 91/271/EHS o čistení komunálnych odpadových vôd.
viac
14.12.2021
Prezidentka vetovala novelu o verejných vodovodoch a kanalizáciách
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %