Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.12.2021 10:40

Prezidentka vetovala novelu o verejných vodovodoch a kanalizáciách


Ilustračná snímka.


Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách.


Podľa názoru hlavy štátu sa v novele schválenej Národnou radou SR 25. novembra zavádza ústavne nesúladné, nerovnaké postavenie vlastníkov verejných vodovodov na strane jednej a vlastníkov vodovodných prípojok a nehnuteľností, ktorým prípojky slúžia, na strane druhej.

Novela mala umožniť, aby vlastníkom verejného vodovodu či kanalizácie mohla byť len obec alebo mesto, poprípade ich združenia a právnické osoby. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ako predkladateľ to zdôvodňovalo posilnením verejného záujmu a riešením problémov v aplikačnej praxi.

Pozmeňujúcim návrhom poslanci do novely doplnili ustanovenie o zabezpečení jednotného prístupu k opravám a údržbám vodovodných prípojok, ktoré sú realizované vo verejnom priestranstve. Zabezpečovať ich má vlastník verejného vodovodu, na ktorý je vodovodná prípojka pripojená.

Právna úprava mala tiež definovať malú čistiareň odpadových vôd do 50 ekvivalentných obyvateľov, slúžiacu na individuálne čistenie splaškových odpadových vôd z rodinných domov, menších penziónov či chát.

Novela upravuje kompetencie okresných úradov v rámci dohľadu nad verejnými vodovodmi a kanalizáciami. Legislatívna zmena tiež spresňuje a doplňuje podmienky na správu prevádzkovateľa a povinnosti pre vlastníka verejného vodovodu či kanalizácie. Zavádza aj rovnaké postavenie subjektov, ktoré zabezpečujú výstavbu a prevádzkovanie vodovodných potrubí verejných vodovodov a stokových sietí kanalizácií mimo zastavaného územia obce.

Autor: (enviroportal.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2021
ZMOS upozorňuje na riziká pri avizovaných zmenách pri vodovodoch
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s tým, aby akcie obcí vo vodárenských spoločnostiach boli prevádzané na štát, samosprávny kraj alebo na prevádzkovateľov verejných vodovodov a kanalizácií.
viac
29.01.2021
Novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií sa obmedzí. Zamedziť sa má jej prevodu do súkromných rúk, ostať by tak mala vo verejnom záujme.
viac
14.07.2021
Zásadné pripomienky ZMOS k novele zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministerstvu životného prostredia zásadné pripomienky k novele zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách. Celkovo bolo k tomuto návrhu uplatnených 304 pripomienok z ktorých je až 166 zásadných.
viac
12.01.2022
Požiadavky na čistiarne odpadových vôd by sa mali zmeniť
Požiadavky na povoľovanie, zriaďovanie, rozvoj a prevádzkovanie čistiarní odpadových vôd by sa mali zmeniť. Precizovať by sa mali aj požiadavky na malé čistiarne odpadových vôd (ČOV) do 50 ekvivalentných obyvateľov (EO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %