Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.05.2019 04:50

Víkend bude patriť otvoreným parkom a záhradám


Ilustračná snímka


Už čoskoro Vás privítame na XI.ročníku podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad. Cieľom podujatia je netradičným a atraktívnym spôsobom prezentovať pamiatky záhradnej a krajinnej tvorby a zapájať ľudí do aktívnej obnovy a ochrany ich hodnôt.


Víkend otvorených parkov a záhrad  sa koná po celom Slovensku cez víkend 1. – 2. júna 2019 a je súčasťou medzinárodnej iniciatívy venovanej najmä historickým parkom a záhradám, do ktorej sa vrátane Slovenska zapája 19 krajín z celej Európy.

Ústrednou témou tohto ročníka podujatia je Záhrada a jej živočíšna ríša. Pre všetky naše parky a záhrady je otázka biodiverzity veľmi dôležitá. Aj naše mestské historické či novodobé parky a záhrady sú domovom mnohých živočíchov. Často ani netušíme, čo všetko sa v našich záhradách môže ukrývať. Pavúky, stonožky, lienky, včely, motýle či jašterice, žaby, vtáky a mnoho ďalších druhov živočíchov žije v našich parkoch a záhradách  plniac svoje dôležité funkcie, bez ktorých by záhradný ekosystém nefungoval. Aby sme vytvorili živú záhradu, plnú užitočných živočíchov je potrebné pestovať zdravo a bez využívania chémie. Pri prechádzkach po parkoch a záhradách si preto všímajme aj ich živočíšnu ríšu, ktorá je síce často veľmi nenápadná ale jej funkcia je nenahraditeľná!

Podujatie sa koná pod záštitou ministerky kultúry SR p. Ľubici Laššákovej, ministra životného prostredia SR p. Lászla Sólymosa a primátora Hl. mesta SR Bratislavy p. Matúša Valla.

Do podujatia sa tento rok zapája 101 verejných i súkromných parkov a záhrad. Ich zoznam s popisom a pripraveným programom nájdete v časti http://www.vopz.sk/zahrady-a-parky

Na niektoré súkromné či menšie lokality je potrebná online registrácia, a preto Vám odporúčame Vašu návštevu vybratého parku a záhrady si dopredu naplánovať a na našej stránke overiť potrebné informácie.

Vďaka záujmu bratislavských návštevníkov o komplexnejší program sú v Bratislave tento rok po prvýkrát pripravené aj tematické vychádzky s odborným sprievodcom, okruh po kláštorných a cirkevných záhradách, okruh na tému palácové záhrady a v Sade Janka Kráľa bude pripravená vychádzka na tému dendrologických skvostov. Špeciálne okruhy sú pripravené aj pre deti.  Jedna prehliadka aj s krátkym oddychom a malým občerstvením  bude trvať 1 až 3 hodiny. Na tieto prehliadky  je však potrebné zaregistrovať sa vopred a budú spoplatnené. Výťažok zo vstupného bude využitý na prípravu ďalších ročníkov podujatia a na podporenie vzniku Centra záhradnej kultúry pri Národnom Truste n.o.. Presné informácie o výške vstupného, časoch a podrobnom programe jednotlivých prechádzok ako i prihlasovací formulár nájdete tu http://www.vopz.sk/tematicke-prehliadky-s-odbornym-sprievodcom

Programový bulletin podujatia v Bratislave si môžete vyzdvihnúť na ktorejkoľvek zapojenej lokalite alebo si ho môžete v elektronickej podobne stiahnuť tu Bulletin_VOPZ_2019.pdf

Veríme, že z nášho programu si vyberiete aj Vy a spolu so svojimi rodinami, priateľmi či len tak sami sa vyberiete na prechádzky po našich parkoch a záhradách, na ktoré Vás srdečne pozývame! 

Autor: Michaela Kubíková, Národný Trust, n. o.


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2016
Staňte sa súčasťou podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad 2016
Podujatie je otvorené pre verejné i súkromné parky a záhrady a iné hodnotné plochy zelene zo všetkých krajov Slovenska.
viac
07.06.2016
Botanická, Fándlyho i zámocká záhrada otvoria svoje brány
Počas nadchádzajúceho víkendu otvorených parkov a záhrad budú v Trnavskom kraji sprístupnené dve výnimočné záhrady.
viac
05.03.2020
Podeľte sa o krásu vašich záhrad s ostatnými
Podeľte sa o krásu Vašich záhrad s ostatnými, pridajte sa do XII. ročníka Víkendu otvorených parkov a záhrad!
viac
18.12.2021
Zapojte sa do súťaže Záhrada, park a detail roka 2021
Založili ste v uplynulom roku vo Vašom meste alebo obci nový park ? Zrekonštruovali ste námestie, sídliskový vnútroblok alebo inú plochu zelene? Prihláste ich do súťaže Záhrada, park a detail roka 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %