Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.03.2020 01:00

Podeľte sa o krásu vašich záhrad s ostatnými


Pozvánka.


Podeľte sa o krásu Vašich záhrad s ostatnými, pridajte sa do XII. ročníka Víkendu otvorených parkov a záhrad!


Neváhajte a staňte sa súčasťou medzinárodného podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad 2020, ktorého cieľom je priblížiť krásu parkov a záhrad ako aj šíriť myšlienky ich aktívnej ochrany a kvalitnej údržby! Podujatie, ktorého XII. ročník sa uskutoční v dňoch 5. - 7. júna 2020 je určené pre verejné i súkromné parky a záhrady na Slovensku.

Do 31. 3. 2020 je možné zapojiť aj váš park či záhradu. Vítané sú všetky parky, záhrady i záhradky, ktoré sú zaujímavé napr. historickým významom, príťažlivým dizajnom a príjemným prírodným prostredím, ekologickým prístupom, pestrosťou rastlín či inými záhradnými prvkami a vlastnosťami. Organizátori podujatia uvítajú aj zapojenie sa ďalších zaujímavých či významných plôch zelene – ovocné sady, komunitné záhrady, prírodné záhrady, námestia s historickou zeleňou, historické cintoríny, arboréta, historické stromoradia, botanické záhrady ale i školské záhrady či susedské dvory.

V rámci podujatia sa každý rok prezentuje čoraz väčší počet verejných i súkromných lokalít. V roku 2019 mali návštevníci možnosť nahliadnuť do 102 parkov a záhrad Slovenska. Hlavným organizátorom podujatia je organizácia Národný Trust n.o., ktorej poslaním je ochrana kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Historické parky a záhrady predstavujú dosiaľ nevyužitý potenciál mnohých miest a obcí a aj prostredníctvom stále viac obľúbeného podujatia sa Národný Trust n.o. snaží upozorniť na tento potenciál, potrebu jeho ochrany ako aj zmysluplného a udržateľného využívania.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Od roku 2018 sa na podnet Rady Európy začali organizátori podujatí, ktorých cieľom je prezentovať hodnoty parkov a záhrad spájať pod hlavičkou spoločnej európskej iniciatívy „Rendez-vous aux jardins“, ktorého hlavným koordinátorom je Ministerstvo kultúry Francúzska. Podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad je súčasťou tejto medzinárodnej iniciatívy prezentujúce slovenské parky a záhrady ako dôležitú súčasť zeleného dedičstva Európy. Pre každý ročník sa vyberá spoločná európska téma. Pre tento rok bola zvolená téma s názvom „Odovzdávanie vedomostí“, ktorá hovorí o význame prenosu záhradných poznatkov, skúseností a vedomostí všetkými možnými spôsobmi a formami – z generácie na generáciu, z miesta na miesto atď.

Ak vás podujatie oslovilo a chceli by ste sa stať jeho súčasťou, prihláste sa do 31. 3. 2020 cez stránku podujatia www.vopz.sk v časti „Chcem sa zapojiť“ alebo kontaktujte organizátora na adrese nt@nt.sk. Konkrétny režim sprístupnenia záhrady sa dohodne individuálne pre každú zapojenú lokalitu po prediskutovaní s jej vlastníkom či správcom. V prípade súkromných a osobitne chránených či inak vzácnych záhrad je možné limitovať počet návštevníkov. Všetkým prihláseným lokalitám poskytne organizátor bezplatne metodiku organizovania podujatia na miestnej úrovni a možnosť využitia medzinárodného loga podujatia. Zároveň zapojeným lokalitám ponúka organizátor možnosť pomoci pri ich propagácii na národnej i medzinárodnej úrovni.

Podrobnejšie informácie o podujatí a jeho minulých ročníkoch sa dozviete na stránke www.vopz.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2020
Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla
Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.
viac
11.08.2020
Smart riešenia na princípe zdieľania
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje ďalší zaujímavý workshop. Výpovednú hodnotu pripravovaného podujatia znásobuje jeho zameranie aj témy prednášajúcich expertov.
viac
21.08.2020
Stredovek v Petržalke ukáže dobových šermiarov
Na Stredoveku v Petržalke vás prevedú obdobiami od Veľkej Moravy až po obdobie vlády Karola Róberta.
viac
09.11.2021
V Bratislave vysadili cez víkend 10-tis.sadeníc, centrom sadenia bol Horský park
Viac ako 200 dobrovoľníkov zasadilo v Bratislave počas uplynulého víkendu (6. - 7. 11.) takmer 3000 a profesionáli ďalších 7000 sadeníc. Informoval o tom na sociálnej sieti primátor hlavného mesta Matúš Vallo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %