Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.10.2021 10:05

V štyroch drevených chrámoch v Prešovskom kraji pribudli audiosprievodcovia


Drevená cerkev Brežany. Snímka zdroj: KOCR Severovýchod Slovenska


Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska zatraktívnila v tomto roku viaceré miesta záujmu návštevníkov, ako sú napríklad hrady a drevené chrámy Prešovského kraja. V štyroch z nich pribudli audiosprievodcovia.


V súčasnosti finišuje so značením turistickej trasy Svätomariánskej púte – Svetlo z východu. TASR o tom informoval František Baláž z KOCR Severovýchod Slovenska.       

"V polovici leta sme spustili projekt Hradná cesta, v rámci ktorého odmenami motivujeme, ale hlavne informujeme turistov o možnosti navštíviť hrady v Prešovskom kraji. Do projektu sme celkovo zapojili 17 hradov a zrúcanín od východu na západ," uviedol výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.       

Zároveň pripravili v tomto roku pre štyri drevené cerkvi – Brežany, Jalová, Jedlinka, Vyšný Komárnik, kompletného audiosprievodcu v štyroch jazykoch. V spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Horný Zemplín a Horný Šariš zabezpečí pre tento projekt tiež potrebnú infraštruktúru v podobe audioprehrávačov. V roku 2022 by mohli pribudnúť audiosprievodcovia v ďalších chrámoch, keďže v Prešovskom kraji sa ich nachádza viac ako 30.       

KOCR Severovýchod Slovenska vypravovala aj počas tohtoročnej letnej sezóny turistický autobus Horný Zemplín na trase Medzilaborce – Svidník. Lákadlom bolo napríklad Dedinské múzeum Driečna či Miniskanzen rusínskej dediny. Celkovo štartoval autobus dvadsaťkrát.       

V spoluprácu so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) a Ministerstvom dopravy a výstavby SR vypravovala KOCR Severovýchod Slovenska letné vlakové spojenia, ktoré sa v Prešovskom kraji týkali štyroch liniek, a to konkrétne trás Spišská Nová Ves – Levoča, Prešov – Banská Bystrica, Prešov – Stará Ľubovňa a Prešov – Stakčín.       

V súčasnosti KOCR Severovýchod Slovenska finišuje so značením turistickej trasy Svätomariánskej púte – Svetlo z východu, ktorá vedie po turistických a cykloturistických trasách.       

"Značenie sa realizuje medzi štyrmi najvýznamnejším pútnickými miestami, ktoré sú zasvätené mariánskemu kultu – Ľutina, Levoča, Litmanová a Gaboltov. Medzi týmito pútnickými miestami pribudne na 270 kilometroch približne 80 turistických tabúľ," doplnil Baláž.      

V Humennom sa v súčasnosti uskutočňuje osádzanie 26 kusov parkových lavičiek, 13 oblúkových stojanov na bicykle, 13 odpadkových košov a troch drevených informačných tabúľ. V Snine pribudne desať cyklostojanov. Do konca roka 2021 bude v Bardejove k dispozícii obnovený skejtpark nachádzajúci sa na Toplianskej ulici. Spolu s OOCR Šariš Bardejov zabezpečuje KOCR Severovýchod Slovenska obnovu lavičiek, stolov, altánkov a prekážok. V projekte je tiež vybudovanie nových prvkov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2020
Do Prešovského kraja zavítalo v minulom roku viac ako milión návštevníkov
Prešovský kraj pokračuje v trende rastu návštevnosti. Na jeho územie zavítalo v predchádzajúcom roku 1 108 313 návštevníkov ubytovacích zariadení.
viac
30.07.2020
KOCR Severovýchod Slovenska spustila projekt Otvorené chrámy
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska počas tohtoročnej sezóny spustila projekt Otvorené chrámy. Jeho cieľom je sprístupniť architektúru drevených chrámov širokej verejnosti.
viac
03.10.2020
Projekt Legendarium podporil letný turizmus v Prešovskom kraji
Do tradičnej letnej kampane Legendarium na podporu turizmu v Prešovskom kraji sa tento rok, napriek epidemiologickej situácii, zapojilo viac ako 15.000 súťažiacich. Tí pochádzali zo všetkých krajov Slovenska.
viac
27.07.2021
Fotografická súťaž Choď a foť je určená profesionálom i amatérom
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska vyhlásila deviaty ročník fotografickej súťaže Choď a foť, do ktorej sa môžu zapojiť profesionálni aj amatérski fotografi. Informoval o tom František Baláž z KOCR Severovýchod Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %