Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.03.2024 04:05

V obnove hradu chce obec pokračovať, najväčšou výzvou je doprava materiálu


Hrad Muráň, snímka archív ON


Obec Muráň v okrese Revúca chce aj v tomto roku pokračovať v obnove Muránskeho hradu. Vlani sa samospráve podarilo dokončiť opravu domu veliteľa, najväčšou výzvou pri rekonštrukčných prácach na treťom najvyššie položenom hrade na Slovensku je podľa samosprávy doprava materiálu.


 Pre TASR to skonštatoval starosta obce Muráň Roman Goldschmidt. Na hrade vlani úspešne zrealizovali projekt zameraný na prestrešenie domu veliteľa, obec tak zavŕšila niekoľkoročnú snahu o revitalizáciu tohto hradného objektu. Na vybudovanie strechy samospráva získala vyše 50.000 eur z plánu obnovy v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu Národného parku Muránska planina.         

"Hlavným cieľom bolo, aby sme tam mali zázemie pre hradné hry, pre turistov aj účinkujúcich. Chceme sem ešte nainštalovať nejaké tabule, chceli by sme zdokumentovať, ako prebiehala rekonštrukcia domu veliteľa od začiatku až po prestrešenie," priblížil Goldschmidt.         

Záchranné práce na Muránskom hrade obec realizuje s pomocou rôznych projektov približne už desaťročie, o financie sa chce uchádzať aj tento rok. O záujemcov o zamestnanie na hrade samospráva núdzu nemá, najväčšou výzvou pri obnove pamiatky, ktorá leží v nadmorskej výške viac ako 900 metrov, je podľa starostu doprava materiálu.         

"Všetko sa musí nosiť ručne. Čo sa dá, vyvezieme na traktore pod bývalý výťah, ktorý bol na hrade. Odtiaľ sa musí všetko nosiť v rukách, či už je to vápno, piesok alebo kamene," skonštatoval. Ako dodal, práce často komplikuje aj počasie. Mokré procesy je možné robiť najmä v lete, v chladnejších mesiacoch sa na hrade pracuje len s drevom.         

Muránsky hrad je situovaný na vrchu Cigánka na južnom okraji Muránskej planiny, dejiny hradu siahajú do 13. storočia. Medzi jeho najvýznamnejších majiteľov patrili Széchyovci či Koháryovci. V 18. storočí Muránsky hrad dvakrát vyhorel, postupne bol opustený a chátral. V súčasnosti hrad patrí k obľúbeným lokalitám Muránskej planiny, z obce Muráň k nemu vedie náučný chodník.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2016
Na záchranných prácach a obnove hradu pracuje 18 nezamestnaných
Obnova a záchranné práce na hrade Muráň v okrese Revúca pokračujú aj v tomto roku. Ich súčasťou bol tiež archeologický výskum.
viac
12.12.2016
Dobrovoľníci budú Muránsky hrad možno obnovovať aj budúci rok
Obnova Muránskeho hradu nad obcou Muráň v okrese Revúca dobrovoľníkmi môže pokračovať aj budúci rok. Podľa slov koordinátora pamiatkovej obnovy hradu Kamila Nováčika by tak nadviazali na aktivitu z tohtoročnej letnej sezóny.
viac
28.01.2019
Na obnove hradu chcú pokračovať aj tento rok, požiadali o dotáciu MK SR
Obec Slanec (okres Košice-okolie) plánuje aj v tomto roku pokračovať v obnove Slaneckého hradu, ktorý je dominantou okolia. Na tento účel požiadala o dotáciu ministerstvo kultúry v sume zhruba 29-tis. eur, pri prácach majú pomáhať nezamestnaní cez úrad práce.
viac
14.04.2021
Práce na ceste na Muráni po zime pokračujú
Po zimnej prestávke začala spoločnosť Skanska SK s druhou etapou prác na sanácii zosuvu cesty II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou. Včera si bol úsek prezrieť aj predseda BBSK Ján Lunter, ktorý zároveň informoval o nevyhnutných úplných uzáverách. Tie začnú 3. mája a potrvajú predbežne do 18. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %