Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.12.2016 02:16

Dobrovoľníci budú Muránsky hrad možno obnovovať aj budúci rok


Muránsky hrad je tretí najvyššie položený hrad na Slovensku. Ilustračná snímka zdroj: muranskaplanina.sk


Obnova Muránskeho hradu nad obcou Muráň v okrese Revúca dobrovoľníkmi môže pokračovať aj budúci rok. Podľa slov koordinátora pamiatkovej obnovy hradu Kamila Nováčika by tak nadviazali na aktivitu z tohtoročnej letnej sezóny.


      "Ak by sa budúci rok podarilo dať dokopy podobnú partiu ľudí, bol by som rád, keby mohli opäť prispieť k obnove Muráňa," uviedol koordinátor, podľa ktorého by na základe tohtoročných skúseností bolo možné zorganizovať obdobnú akciu na ešte vyššej úrovni a s vyššou podporou.       

Tento rok sa dobrovoľníci na Muráni zapojili do viacerých prác. „Pomáhali nám s odstraňovaním koreňov a hlavne s dopravou stavebného materiálu, čiže s vyberaním kameňov, ktorých sme mali nedostatok, pretože sme murovali pomerne veľké plochy na Hlavnej veži. Chýbali nám predovšetkým kamene, ktoré sú potrebné do lícových strán a musia mať určité proporcie,“ priblížil Nováčik a dodal, že dobrovoľníci si pod odborným dohľadom vyskúšali aj murovanie tradičnou metódou za použitia vápennej malty.       

Najmladším z dobrovoľníkov bol 12-ročný Michal Beník z obce Sušany v Poltárskom okrese. „Práca nám šla celkom rýchlo. Najviac sa mi páčilo hľadanie a nosenie kameňov, keď sme vytvorili živú reťaz. Celkovo mám z hradu pekné zážitky a dobrý pocit,“ uviedol pre TASR.       

V neorganizovanej forme s obnovou Muráňa pomáhali ako dobrovoľníci aj mnohí návštevníci, ktorí vynášali vápno a predovšetkým piesok vo vreciach cez autom neprístupný úsek pod hradom. „Odhadujem, že počas celej sezóny vyniesli 40 až 50 percent z celkového množstva tohto stavebného materiálu. Funguje to takto od začiatku aktuálnej obnovy hradu, ktorá sa začala pred niekoľkými rokmi,“ informoval koordinátor, podľa ktorého turisti vyniesli najviac materiálu počas víkendov. „V piatok sme vždy naplnili všetky vrecia a dosť často sa stávalo, že už v sobotu poobede nebolo čo nosiť,“ uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
12.06.2017
Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu
Hlavné mesto pripravilo v piatok (9. 6.) akciu čistenia areálu hradu Národnej kultúrnej pamiatky Hrad Devín v spolupráci s Mestským múzeom mesta Bratislavy. Akcia bola súčasťou celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia organizovaného Nadáciou Pontis s názvom "Naše mesto 2017".
viac
02.09.2018
Práce na obnove hradu vykonávajú rovnako ako v stredoveku, ručne
Aj tento rok pokračujú záchranné práce na hrade Dobrá Voda v okrese Trnava. Dobrovoľníci v spolupráci s profesionálmi sa zameriavajú na obnovu zrútenej časti múru jeho východnej bašty.
viac
20.02.2021
Hrad Šášov zažil v roku 2020 rekordnú sezónu
Zrúcaninu hradu Šášov navštívilo v roku 2020 rekordné množstvo turistov, povedal to predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič. Pri obnove hradu si pochvaľuje najmä štátny projekt zapojenia nezamestnaných, ktorý je však aktuálne v ohrození.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %