Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
29.03.2022 07:45

V nemocnici v košickej Šaci vybudovali nový urgentný príjem


Na snímke nový urgentný príjem, ktorý otvorili v Nemocnici Agel a. s. Košice-Šaca 28. marca 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Nový urgentný príjem v nemocnici v košickej Šaci slávnostne otvorili v pondelok. Prvým pacientom má slúžiť o niekoľko dní. Jeho výstavba trvala necelé dva roky.


Investícia spolu s vybavením dosiahla viac ako 9,3 milióna eur. Väčšina bola hradená z eurofondov.

Nový urgentný príjem má zvýšiť komplexnosť, produktivitu, kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti či zlepšenie medicínskych procesov od prijatia cez triedenie pacientov až po urgentné zákroky a hospitalizácie. Zároveň má dôjsť k zvýšeniu jeho kapacity. Nemocnica predpokladá, že v nových priestoroch budú v siedmich ambulanciách vedieť denne ošetriť 150 pacientov.

V nepretržitej prevádzke by malo pracovať päť lekárov, 14 zdravotných sestier, šesť záchranárov a 13 ďalších zamestnancov. „Riaditeľ ma ubezpečil, že majú dostatok personálu, či už lekárskeho, prípadne sestier a ďalšieho personálu,“ povedal počas otvorenia minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že ide o moderné pracovisko v jednej z najšpičkovejších nemocníc na Slovensku. Uvoľnené priestory doterajšieho urgentu majú slúžiť na fungovanie iných odborných ambulancií.

Stavba sa skladá z dvoch hlavných stavebných objektov, ktoré tvorí dvojpodlažný urgentný centrálny príjem a 14-podlažné výškové komunikačné jadro. Celkovo zaberá plochu takmer 2000 štvorcových metrov. „Pacient, ktorý vyhľadá pomoc na urgentnom príjme našej nemocnice, dostane komplexnú diagnostiku na jednom mieste. Je tu výšková budova, kde máme celé spektrum kliník a oddelení,“ povedal riaditeľ Nemocnice Agel Košice-Šaca Pavol Rusnák. V rámci rekonštrukcie podľa neho vzniklo tiež vhodné prostredie na zriadenie kliniky rádiológie pozostávajúcej zo špecializovaných CT, RTG a USG vyšetrovní, pričom je klinika priamo prepojená s novovybudovaným objektom urgentného príjmu.

Projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške približne 6,89 milióna eur. Nemocnica investovala z vlastných zdrojov 1,83 milióna eur. Ostatné sprievodné investície v súvislosti s vybavením pracoviska urgentného príjmu boli financované zo zdrojov Agel SK a šačianskej nemocnice v celkovej výške 600 000 eur.

V nemocnici v košickej Šaci vlani ošetrili 911 894  pacientov, hospitalizovaných tam bolo 15 359 ľudí a zrealizovali 9878 operácií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2020
Nemocnica v Šaci pokračuje vo výstavbe nového urgentného príjmu
Nemocnica Košice-Šaca pokračuje vo výstavbe nového urgentného príjmu. Táto stavba nebola situáciou vyvolanou novým koronavírusom zasiahnutá tak ako projekty v iných zdravotníckych zariadeniach siete Agel, a to najmä z dôvodu, že sa vykonávali zväčša výkopové práce a prekládky sietí.
viac
14.01.2021
V nemocnici pokračujú práce na výstavbe nového urgentného príjmu
Levická nemocnica buduje nový urgentný príjem. Celkové náklady dosiahnu sumu 7,1 milióna eur. Na projekte hradenom z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja sa nemocnica podieľa desaťpercentným spolufinancovaním.
viac
23.04.2021
Výstavba nového urgentného príjmu v Nemocnici AGEL Komárno pokračuje
Nový urgentný príjem Nemocnice AGEL Komárno nadobudol reálne kontúry. Na prvý pohľad je už viditeľný nový skelet budovy, ktorá prepojí tri budovy tak, aby pacienti ani personál nemocnice nemuseli medzi nimi prechádzať zvonku.
viac
28.07.2021
Otvorenie nového urgentu v nemocnici v Šaci plánujú v apríli 2022
V nemocnici v košickej Šaci pokračujú práce na výstavbe nového urgentného príjmu s minimálnym a vzhľadom na pandemickú situáciu akceptovateľným časovým sklzom. Jeho slávnostné otvorenie sa predpokladá v apríli budúceho roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %