Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.04.2021 01:35

V meste Vráble vznikne chýbajúci komplex zariadení sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


Mesto Vráble vybuduje komplex zariadení sociálnych služieb (ZSS) Žitava. Projekt realizácie zámeru schválili poslanci na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva.


„Výstavba ZSS je minimálne tridsaťročnou požiadavkou našich občanov. Tento projekt je zatiaľ najreálnejší zo všetkých, ktoré boli predstavené,“ skonštatovala poslankyňa Helena Kováčová. ZSS Žitava by malo byť realizované v katastrálnom území Dyčka na pozemku v lokalite, ktorá je vhodná na výstavbu a dobudovanie celkovej infraštruktúry sociálnych služieb a je ľahko dostupná pre všetky cieľové skupiny.

Komplex zariadení sociálnych služieb vo Vrábľoch by mal zahŕňať zariadenie pre seniorov s celoročným pobytom s celkovou kapacitou 40 miest, špecializované zariadenie s celoročným pobytom s kapacitou 40 miest so špecializáciou na demenciu rôzneho typu a Alzheimerovu chorobu, centrum komunitných služieb, odľahčovaciu službu, denné centrum, jedáleň, práčovňu, monitorovanie a signalizáciu a prepravnú službu.

Samospráva chce nadviazať na už existujúcu sociálnu a zdravotnú starostlivosť, ktorá je zameraná na rôzne cieľové skupiny obyvateľstva. „Projekt prináša rozvoj a hlavne sieťovanie komunitných služieb, čím sa zabezpečí dostupnosť sociálnych služieb na komunitnej úrovni,“ zdôvodnila samospráva svoj zámer.

Financovanie výstavby objektov plánuje žiadateľ zabezpečiť z úverových zdrojov Štátneho fondu rozvoja bývania v rámci programu Výstavba zariadenia sociálnych služieb alebo z pripravovanej výzvy rozvoja komunitných sociálnych služieb. Podľa harmonogramu prác by sa mala prevádzka ZSS postupne začať spúšťať v auguste 2023.

V meste dlhé roky absentuje pobytové zariadenie pre seniorov. „Naši občania sú v prípade záujmu umiestňovaní do zariadení, ktoré sú vzdialené minimálne 20 kilometrov od mesta. Takto umiestnených máme približne 25 občanov, čakacia doba na umiestnenie klienta do pobytových služieb je aj niekoľko mesiacov,“ skonštatovali zástupcovia mesta. Najbližšie pobytové zariadenia pre obyvateľov mesta sú v Nitre, Zlatých Moravciach, Šuranoch, Leviciach, najbližšie špecializované zariadenie je v Nitre.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2019
Vo Veľkom Šariši začali s výstavbou zariadenia sociálnych služieb pre seniorov
Bude mať kapacitu 40 ľudí, prácu v ňom nájde 20 zamestnancov a jeho otvorenie je naplánované v januári 2021. Stavba bude stáť takmer milión eur. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
20.02.2020
Mesto Nové Zámky spustilo nový projekt opatrovateľskej služby
Mesto Nové Zámky spustilo od začiatku tohto roka nový projekt opatrovateľskej služby. Na jeho realizáciu získalo finančnú podporu formou refundácie mzdových nákladov pre 30 opatrovateliek po dobu dvoch rokov.
viac
29.04.2020
ZMOS prerokovalo PVV a jeho dosahy
Snaha o vytvorenie bezkorupčného prostredia na Slovensku je jedným z pozitív v programovom vyhlásení vlády (PVV). Po utorňajšom rokovaní predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Liptovskom Hrádku to uviedol jeho šéf Branislav Tréger.
viac
30.04.2021
Deinštitucionalizácia sociálnych služieb v BSK sa stáva realitou
Prechod od veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb k menším domovom rodinného typu. To je cieľom deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Výstavba nových zariadení pod taktovkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je už v plnom prúde.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %